Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Yellen: Varlık fiyatlarında balon oluşumu görmüyorum

Fed başkan adayı Janet Yellen, Senato Bankacılık Komitesi'nde yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin toparlanma işaretleri verdiğini fakat daha gidecek yolları olduğunu söyledi.

Uygulanan para politikasının ekonomik toparlanmaya ciddi katkıları bulunduğunu belirten Yellen, ekonomideki zayıflığın sebebi olarak 2008 krizini gösterdi. Yellen ayrıca ABD bankalarının geçmişe oranla daha güçlü olduğunu ve hukuki boşlukların azaldığını dile getirdi.

Yellen varlık fiyatlarıyla ilgili de herhangi bir balon oluşumu veya uyumsuzluk görmediğini, para politikasının ise varlık balonları ile mücadele etmek için güçlü bir araç olduğunu sözlerine ekledi.

-ABD'de işsizlik başvuruları beklentilerin üzerinde

ABD'de geçtiğimiz hafta beklenenden daha fazla işsizlik başvurusu gerçekleşirken, istihdam piyasasının istikrarsız bir iyileşme içerisinde olduğu sinyalini verdi.

İşsizlik başvuruları 9 Kasım'da biten hafta itibariyle 2,000 gerileyerek 339,000 olurken, bir önceki haftanın rakamı 341,000'e revize edildi. Bloomberg tarafından görüşleri alınan 51 ekonomistin tahmin medyanı ise 330,000 olarak gerçekleşti.

-ABD'de ticaret açığı beklentiden fazla genişledi

ABD'de ticaret açığı, tüketici ürünleri ve sermaye teçhizatı ithalatlarındaki toparlanmayı yansıtarak, Eylül ayında beklentilerin üzerinde genişleyerek üst üste dördüncü ayda da yükseldi. İhracatlar üçüncü ayda da geriledi.

Hizmet ve ürünlerin ticaret açığı yüzde 8 yükselerek 41.8 milyar dolar olurken, Ağustos ayı verisi de 38.8 milyar dolardan 38.7 milyar dolara revize edildi. Bloomberg anketine katılan 72 ekonomistin tahmin medyanı açığın 39 milyar dolar olacağı yönünde gerçekleşti.

-Euro Bölgesi'nde toparlanma yavaşladı

Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanma 3. çeyrekte Almanya'da büyümenin yavaşlaması ve Fransa'da yaşanan beklenmedik daralma ile ivme kaybetti.

Avrupa Birliği'nin Lüksemburg merkezli istatistik ofisinden açıklanan verilere göre Euro Bölgesi'nde yurtiçi hasıla (GSYH) Eylül ayına kadar geçen 3 aylık sürede yüzde 0.1 yükselirken, bir önceki çeyreğin ekonomik genişleme rakamı yüzde 0.3 olmuştu. Bu rakam Bloomberg anketine katılan 41 ekonomistin tahmin medyanıyla paralel gerçekleşti.

-Fransa'dan büyümede kötü sürpriz

Fransa Devlet Başkanı François Hollande'ın dünyanın en büyük vergi yüklerini getirmesinin sonucunda, kurumsal yatırımın canlanamamasından ötürü Fransız ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenmedik bir şekilde küçüldü.

Fransız Ulusal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, Eylül'e kadarki üç ayda gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 0.1 azaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, 3. çeyrekte büyüme olmayacağı yönündeydi.

-ABD hisseleri Yellen ile zirveyi genişletti

ABD hisseleri, Janet Yellen'ın Fed'in teşviklerine devam edeceği iyimserliği ile yükselirken, gösterge endeksler zirve rekorunu genişletiyor.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.4 yükselerek New York saati ile 13:44'te 1,788.32 puan oldu. Dow Jones endeksi 45.31 puan, yani yüzde 0.3 artışla 15,866.94 puana yükseldi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 14 üzerinde seyretti.

-Avrupa hisseleri Yellen ile yükseldi

Avrupa hisseleri Janet Yellen'in ABD ekonomisinde parasal genişlemenin azaltılması için gelişim görülmesi gerekiyor demesinin ardından son üç günde ilk defa yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 yükselerek günü 322.43 puandan kapattı. Endeks geçtiğimiz 5 hafta boyunca Fed'in varlık alımlarına devam etmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz düşürmesi sonrasında ralli gerçekleştirmişti.

-Gelişen piyasalar 10 gün sonra yükseldi

Gelişen piyasa hisseleri, Tata Steel Ltd. ve Cia. Siderurgica Nacional SA gibi şirketlerin beklenenin üzerinde bilançolar açıklamasıyla son iki ayda en büyük yükselişi kaydederken, 2006'dan bu yana en uzun kayıp sürecini sonlandırdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.3 yükselerek New York saati ile 12:50'de 993.05 puan olurken, 10 gün üst üste yaşadığı kayıpları sonlandırdı. Borsa İstanbul 100 Endeksi önde gelen gelişen ülke endekslerindeki yükselişlere öncülük ederken, Brezilya ve Macaristan endeksleri de en az yüzde 2 ilerlediler. Rusya'nın en büyük kömür üreticisi OAO Mechel, dünkü yüzde 41'lik düşüşün ardından bugün yüzde 12 tırmandı. Endonezya rupisi, ülke cari açığının daralması sonrasında para birimleri arasındaki yükselişi hızlandırdı.

-Yen, BOJ beklentisi ile düşüyor

Yen, Japonya'nın büyümesinin 3. çeyrekte yavaşlamasıyla merkez bankasının teşvikleri artırma durumunu desteklemesinin ardından zayıflayarak, dolar karşısında Eylül ayından bu yana ilk defa 100 doların üzerini gördü.

Yen dolar karşısında yüzde 0.6 gerileyerek New York saati ile 08:51'de 99.89 yen olurken, erken saatlerde 100.04 dolara kadar gerileyerek 11 Eylül'den bu yana en düşüğü gördü. Yen euro karşısında ise yüzde 0.4 kayıpla 134.32 yene geriledi. Euro dolar karşısında son üç günde yüzde 0.9 kazanç kaydetmesinin ardından, bugün yüzde 0.2 değer kaybederek 1.3458 dolardan işlem görüyor.

-WTI petrol 5 ayın en düşüğünde sakin seyrediyor

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatları genişleyen arz sinyalleri ile beş ayın en düşüğüne yakın seviyelerde işlem görürken, Brent petrol Libya'daki sorunlar ile yükseldi ve iki petrol türü arasındaki fark Nisan ayından bu yana en yükseğe ulaştı.

Brent petrolün WTI petrole olan fiyat farkı beşinci günde de yükselerek 87 sent kadar arttı ve 14.11 dolar olarak gerçekleşti. Bu fark 2 Nisan'dan bu yana en yüksek olarak kaydedildi.

Aralık vadeli WTI petrolün varil fiyatı Nymex elektronik işlemlerde 19 sent gerileyerek Londra saatiyle 11:18'de 93.69 dolardan işlem gördü. Fiyatlar 12 Kasım'da 93.04 dolar ile 31 Mayıs'tan bu yana en düşüğüe geriledi. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 28 altında gerçekleşti.

Aralık vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 48 sent değer kazanarak 107.60 dolar oldu. Daha aktif işlem gören Ocak kontratı 40 sent yükseldi ve 107.29 dolar oldu.

-Altın "Yellen" sonrası yükseldi

Altın New York'ta, Fed'in Başkan adayı Janet Yellen'ın, ekonomi ve istihdam piyasası iyileşene kadar teşviklerin sürmesini desteklediğini kaydetmesi ve bunun sonucu, ABD merkez bankasının varlık alımlarını yakın bir zamanda daraltacağı endişesinin azalmasının ardından değer kazandı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.1 yükselişle, yerel saat ile 07:05'te, ons başına 1,282.20 dolara ulaştı. Spot altın Londra'da, yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,282.75 dolara çıktı.