Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:23'de güncellendi)

ABD doları, bugün açıklanan sanayi üretimi verisinde düşüş görülmesi ile Fed'in aylık tahvil alımlarını yakın bir dönemde azaltmayacağı iddialarının güçlenmesi sonrasında haftalık düşüşü genişletti.

Yen, hisselerdeki artış ve küresel ekonomik teşvik görünümünün güvenli varlıklara talebi azaltması sonrasında gerilerken, üçüncü haftalık kaybına ilerliyor. Dolar euro karşısında, Fed başkan adayı Janet Yellen'ın "Parasal genişleme programı büyümeyi desteklemeli" sözleri ile haftalık düşüşe hazırlanıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları güçlendi.

Samson Capital Advisors LLC  şef yatırım yetkilisi Jonathan Lewis, "Para piyasası Yellen'ın 'Fed teşvikleri azaltmayacak' mesajını aldığını gösteriyor. Parasal şartlar uzun bir süre daha gevşek olacak ve bu da özellikle büyüme ve emtialara bağlı olan para birimleri için olumlu" yorumunu yaptı.

Doların 10 büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Dolar Endeksi, yüzde 0.2 gerileyerek New York saati ile 09:41'de 1,017.01 puana düştü. Endeks dün 1,015.83 puana kadar gerileyerek 7 Kasım'dan bu yana en düşüğe dokunurken, bu hafta genelinde ise yüzde 0.5 aşağıda.

Yen dolar karşısında bu hafta yüzde 1.1 kayıp yaşarken, bugün yüzde 0.1 kayıpla 100.15 yen oldu ve erken saatlerde 100.44 yen ile 11 Eylül'den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Yen euro karşısında ise yüzde 0.4 değer kaybetti ve 135.11 seviyesine geriledi. Dolar euro karşısında yüzde 0.2 gerileyerek 1.3490 dolar olurken hafta genelinde yüzde 0.9 kayıp yaşadı.

(17:23'de güncellendi)