Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin hükümetinin önümüzdeki hafta ekonomi politikalarında detaylı değişiklikleri açıklayacağı spekülasyonu üzerine Çin Borsası yükseldi; Şanghay Bileşik Endeksi 2 ayın en büyük kazancını kaydetti. Ülkede borçlanma maliyetleri ise arttı.

Şanghay Bileşik Endeksi, Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co.'nun aracı kurumlar arasındaki kazançlara öncülük etmesiyle bugün yüzde 2 kazançla 2,142.20 puana çıkarak, haftalık kayıplarını sildi. Çin'in 10 yıllık tahvillerinin faizi 8 baz puan artarak yüzde 4.60'dan 2007'den bu yana en yüksek seviyesine işaret etti ve gösterge para piyasası oranı da 5 ayın en dik artışını kaydetti.

Dragon Life Insurance Co.'ya göre, Komünist Parti'nin 12 Kasım'da  detaylı politika değişikliği açıklamamasının ardından Pekin hükümetinin piyasalara daha fazla rol verme planlarını detaylandıracağı iyimserliği, yatırımcıların güvenini destekledi. Merkez bankasının finansal sistemden para çekmesi ve yatırımcıların, hükümetin faizler üzerindeki kontrolünü gevşeteceğini speküle etmesiyle tahvil faizleri arttı.

Piyasanın kongrede alınan bazı önemli kararların yakında uygulamaya konmasını beklediğini ve bazı ek detayların, piyasanın beklentilerini aşacağını söyleyen Dragon Life'ın para yöneticilerinden Wu Kan, "Yatırımcılar, Genel Kongre'nin bitişinde panik satışına giderek fazla tepki gösterdi" dedi.