Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Suriye vatandaşlarının ülkeye geliş gidişlerine ilişkin turizm istatistiklerinde yapılan revizyon sonucunda, yılın ilk yarısında turizm gelirinde 630 milyon dolar düşüşün meydana geldiğini açıkladı.

TÜİK'ten konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Suriye'de başlayan ve 2012 yılı başından itibaren yoğunluk kazanan iç savaşın, bu ülkeden gelenlerin sayılarında dikkate değer nitelikte artışa neden olduğu belirtildi.

Büyük çoğunluğu turizm amaçlı olmayan bu geliş/gidişlerin özellikle Gaziantep Karkamış, Hatay Cilvegözü ve Yayladağı, Kilis Öncüpınar ve Şanlıurfa Akçakale sınır kapılarından yapıldığı ve 2012 yılı 3. döneminden itibaren sürekli artış gösterdiğinin tespit edildiği kaydedildi. TÜİK'in, turizm istatistikleri kapsamında yaptığı çalışmalarda Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) sınır rakamlarını kullandığına işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Söz konusu rakamlar, turizme konu olmayan geliş gidişleri de kapsadığından, hesaplamalarda 2013 3. döneminden başlayarak, söz konusu sınır kapılarından çıkış yapan Suriye vatandaşı sayısının EGM sınır rakamlarından çıkartılmasına karar verilmiştir. Ayrıca karşılaştırılabilirliği sağlamak amacıyla sorunun başladığı dönem olan 2012 3. dönemine kadar, söz konusu veriler geriye dönük revize edilmiştir. Konuya ilişkin gerekli açıklama, 31 Ekim 2013 tarihinde yayımlanan 'Turizm İstatistikleri, III. Çeyrek: Temmuz-Eylül, 2013' haber bülteninde yer almaktadır."

Bununla beraber, son günlerde kamuoyunda yer alan haberlerde, yapılan bu revizenin cari açıkta beklenmedik bir artışa neden olduğuna ilişkin haberlerin yer aldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yapılan revize sonucuna göre; 2012 yılı 3. döneminde 119,6 milyon dolar ve 4. döneminde ise 224,8 milyon dolar olmak üzere 2012 yılında toplam turizm gelirinde 344,4 milyon dolar bir düşüş olmuştur. 2013 yılında ise 1. dönemde 268,7 milyon dolar ve 2. döneminde ise 361,3 milyon dolar olmak üzere 2013 yılının ilk iki döneminde turizm gelirinde 630 milyon dolar düşüş meydana gelmiştir."

AA