Advertisement
HABERLER ABONE OL

Altın varlıklarını ikinci çeyrekte yarısından fazla düşüren milyarder hedge fon yöneticisi John Paulson, fiyatların yeniden sıçramasıyla sarı metalde önümüzdeki 3 aya yönelik bahsini değiştirmedi.

SPDR Gold Trust'ın en büyük yatırımcısı konumunda olan Paulson & Co. 30 Eylül itibariyle 10.23 milyon hisse bulundurarak 30 Haziran'daki pozisyonunu değiştirmemiş oldu. Milyarder George Soros ise Market Vectors Gold Miners ETF'de varlık aldı.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre küresel külçe altın talebi geçtiğimiz çeyrekte yüzde 21 gerilerken, yatırımcılar ETF'lerden 118.7 ton altın çekti. Nisan ayında ayı piyasasına gerileyen altın fiyatları 34 ayın en düşük seviyesini gördüğü 28 Haziran'dan bu yana yüzde 9.2 yükseldi. Sarı metal 2000 yılından bu yana ilk yıllık kayba doğru ilerlerken, enflasyon Fed'in varlık alımlarına rağmen yükselmiyor.

Illinois merkezli Oakbrook Investments LLC eş yatırım şefi Peter Jankovskis, "Yılın erken zamanlarında gördüğümüz büyük satışlar bazı yatırımcıların çekilmesine neden oldu ve şimdi oyuncuların bazıları altına nasıl yatırım yapabileceklerine karar vermeye çalışıyor. En kötüsü geçmiş olabilir ama görünüm daha da düşüş olacağı yönünde" yorumunda bulundu.

Altın vadelileri New York işlemlerinde bu yıl yüzde 23 düşerken, 1,287.70 dolara kadar gerileyerek 24 emtianın işlem gördüğü Standard & Poor's GSCI Spot endeksinin ortalama yüzde 4.4'lük düşüşünü geçmiş oldu. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 17 yükselirken, Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 3.3 tırmandı.