OECD küresel büyüme tahminlerini düşürdü
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), bu yıl ve gelecek yıl için küresel büyüme tahminlerini düşürdü
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Hindistan ve Brezilya dahil, gelişen piyasa ekonomilerindeki yavaşlama ile birlikte, bu yıl ve gelecek yıl için küresel ekonomik büyüme tahminlerini düşürdü.
Paris merkezli OECD, bugün açıkladığı yarı yıl raporunda, dünya ekonomisinin bu yıl muhtemelen yüzde 2.7 ve gelecek yıl yüzde 3.6 büyüyebileceğini kaydetti. Mayıs ayında yapılan önceki tahminlerde bu büyüme rakamları sırasıyla yüzde 3.1 ve yüzde 4 seviyelerindeydi.
OECD Başekonomisti Pier Carlo Padoan, bir mülakatta, "Gelişen ekonomilern büyük bölümü kırılganlığa sahip. Bu, daha önce olduğu şekilde büyümeye devam edemeyecekleri anlamına geliyor," dedi ve "Gelişen ekonomiler, kötü dönemlerde, küresel büyüme için önemli bir destek motoru oldu. Şimdi tam tersi doğru ve gelişmiş ekonomilerin yeniden çok iyi dönemlerde olduğu söylenemez" şeklinde görüş bildirdi.
Kısılan büyüme görünümleri tahminleri, küresel ekonominin, Lehman Brothers Holdings Inc.'nin batışının ardından beş yıldır nasıl kırılgan kalmaya devam ettiğinin altını çiziyor. Euro Bölgesi resesyondan çıktı, ancak OECD, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) politikasını daha da gevşetmenin yollarını aramasını ve Fed'in teşvikleri azaltmaya başlamadan önce, bir süre daha genişlemeci durumunu koruması gerektiğini belirtti.
Padona, "Fed çok karmaşık bir pozisyonda," dedi ve "Birçok insan, varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin tartışmalar başladığında, şaşırdı ve sert tepki verdi. Fed piyasa tepkilerimi yeniden değerlendirmeli ve bu durum, varlık alımlarının ne zaman azaltılacağına karar vermeyi daha zor hale getiriyor. Ancak azaltım nihayetinde gerçekleşmek zorunda" şeklinde görüş bildirdi.
Raporda, OECD Hindistan ekonomisinin bu yıl yüzde 3.4 ve 2014'te yüzde 5.1 büyüyeceği tahmininde bulundu. Önceki büyüme tahminleri sırasıyla yüzde 5.7 ve yüzde 6.6 seviyesindeydi. OECD ayrıca, Brezilya'nın önceden yüzde 2.9 ve yüzde 3.5 olan 2013 ve 2014 yılı büyüme tahminlerini yüzde 2.5 ve yüzde 2.2'ye çekti.
OECD, ABD'nin 2013 ve 2014 yılı büyüme tahminlerini, Mayıs ayındaki tahminlerine göre değiştirmeyerek, sırasıyla yüzde 1.7 ve yüzde 2.9'da bırakırken, Japonya için tahminlerini bu yıl için yüzde 1.8 ve gelecek yıl için yüzde 1.5 olarak açıkladı. OECD, Japonya'da, kamu borçlarının GSYİH'ya oranının yüzde 230'dan fazla olması ile birlikte, 2020 yılında fazlaya geçilmesine ilişkin "güvenilir bir mali konsolidasyon planının" birinci öncelik olduğunu belirtti.
OECD, Euro Bölgesi için 2013 yılı daralma tahminini yüzde 0.6'dan yüzde 0.4'e çekerken, 2014 yılında yüzde 1'lik bir büyüme öngördü.
OECD, ayrıca, ilk kez 2015 yılı tahminlerini açıkladı. Örgüt, dünya ekonomisinin 2015 yılında yüzde 3.9, ABD ekonomisinin yüzde 3.4, Euro Bölgesi'nin yüzde 1.6 ve Japonya'nın yüzde 1 büyüyeceği tahmininde bulunurken, Çin'in yüzde 7.5 genişleyeceğini öngördü.