Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Brisa, Aksaray Organize Sanayi Bölgesi'nde 300 milyon dolarlık başlangıç yatırımı ile ikinci fabrikasını açacak.

Brisa'nın 25. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda, Brisa'nın İzmit'te yıllık 10 milyon adet üretim kapasitesine sahip üretim tesislerine ek olarak, Aksaray'da yaklaşık 300 milyon dolar yatırımla yıllık üretim kapasitesi 4,2 milyon adet olacak ikinci fabrikasını kuracağının müjdesi verildi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, toplantıda yaptığı konuşmada, 25 yıl önce Brisa'nın kuruluş anlaşmasını imzaladıklarını anımsatarak, o dönemde Türkiye'nin teknoloji, uzmanlık ve uluslararası deneyim açısından henüz yolun başında olduğunu ancak Sabancı Topluluğu olarak ülkenin potansiyeline ve geleceğine inandıklarını söyledi.

Alanlarının en iyileri olan yabancı uluslararası ortaklar edinmeyi kendilerine misyon edindiklerini belirten Sabancı, "Türkiye'nin stratejik konumuna, geleceğine, Türk insanına ve Sabancı Grubu'na olan güvenleriyle Bridgestone bizimle eşit ortak olarak Türkiye'ye geldi. Bu ortaklığı başarılı kılan Bridgestone Corporation'ın dünyadaki liderliği ve teknolojideki hakimiyetidir. Brisa'da 25 yıldır iki farklı kültürü aynı potada eriterek kaydettiğimiz başarı da ne kadar doğru bir adım attığımızın en büyük kanıtı" diye konuştu.

Bridgestone Corporation ile gerçekleştirilen bu önemli işbirliğiyle 25 yılın sonunda Türkiye'de ulaşılması özveri isteyen bir noktaya vardıklarını anlatan Sabancı, "Brisa'nın ikinci fabrikası Aksaray'da üretime başlayacak. Bu, Rahmetli Sakıp Sabancı'nın büyük rüyasıydı; Brisa ile gurur duyacak işler yaptık, bunların bir çoğunu gördü ama hep bir fabrika daha olmasını arzu ederdi. Bugün o yeni bir fabrikanın başlangıcını yaşıyoruz" diye konuştu.

- "Türkiye ve Brisa, dünya çapındaki iş stratejimiz dahilinde büyük önem taşıyor"-

Bridgestone Corporation COO, Yönetim Kurulu Üyesi ve Temsilcisi Kazuhisa Nishiga ise Türkiye'nin önde gelen topluluklarından biri olan Sabancı Holding ile işbirliğinin kendileri için büyük önem taşıdığını belirterek 25 yıl önce Türkiye ve Japonya arasındaki ilk iş girişim olan Brisa'nın kuruluşunun kendileri için öneml bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.

Ortaklığın başarılı bir şekilde yürütüldüğünü anlatan Nishigai, "Burada Bridgestone için önemli olan sadece Sabancı Grubu'nun gücü değil, birlikte aynı ideal ve misyonu paylaşmamızdı. Şirketimiz için, dikkate değer ekonomik büyümesi ve Avrupa ülkeleriyle yakın ilişkileri nedeniyle Türkiye ve Brisa, dünya çapındaki iş stratejimiz dahilinde büyük önem taşıyor. Sabancı Holding ile ortaklığımızı daha da güçlü hale getirecek olan, Aksaray şehrinde kurulacak ve 2018'de devreye girecek yeni fabrikanın da büyüme ve ilerlememize liderlik edeceğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin Türkiye'ye bu yıl içinde gerçekleştirdiği ziyaretlerin, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da derinleştiğini gösterdiğini belirten Nishigai, kendilerinin de iki ülkenin ilişkilerinin geliştirilmesi noktasında sorumluluklarını yerine getireceklerini söyledi.

Nishigai ayrıca, Türkiye'nin güçlü ekonomik performansını sürdürmeye devam ettiğini ve ekonomik büyüme ile birlikte Türkiye'deki lastik talebinin gelecekte artmasını öngördüklerini de ifade etti.

- Aksaray yatırımının 2018'de faaliyete geçmesi planlanıyor-

Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman da Brisa'nın Türkiye ile Japonya arasındaki ilk ortaklık olduğuna işaret ederek, bu ortaklığın Japon yatırımların Türkiye'ye gelmesine kapı açtığını dile getirdi.

Geçen 5 senede yüzde 13 büyüyen global lastik pazarının gelecek 5 senede yüzde 23 büyüyeceğinin tahmin edildiğini aktaran Bayman, Türkiye'nin ise her pazarda olduğu gibi dünyadaki tüm büyümelerden daha hızlı büyüme gösterdiğini belirtti.

Türkiye'deki kış lastikleri regülasyonunun pazarın büyümesine yardımcı olduğunu dile getiren Bayman, "Teşviklerle yeni otomobil fabrikalarının temelinin atılması ve otomobil fabrikalarının kapasite genişletmeleri de Türkiye'de pazarın büyümesine pozitif destek oluyor. Geçen 5 senede Türkiye lastik sektörü yüzde 14 büyüdü. Bu sene ekim ayı itibariyle kış lastiği ile Türkiye'de pazar, 5 senedeki yüzde 14 büyümenin üstüne yüzde 15'ten fazla bir büyüme kaydetti" ifadelerini kullandı.

Brisa olarak 2013'te sene başından bu yana yüzde 7'lik bir büyüme gerçekleştirdiklerini anlatan Bayman, 2008'den bu yana satış gelirlerini 2'ye, net karlarını 3'e katladıklarını, ihracat gelirlerini yüzde 46 artırdıklarını ve yatırım miktarlarını 1 milyar dolara yaklaştırdıklarını anlattı.

Bayman, "İki ortağın da bu büyümeyi desteklemesi, ülkemize duyduğu güven ve yatırım teşvikinden aldığı güvenle Aksaray'da 1 milyon 100 bin metrekarelik bir alan alarak 2018 yılında faaliyete geçmesi planlanan 300 milyon dolarlık bir başlangıç yatırımıyla, yıllık 4,2 milyon adet binek lastiği üretecek bir fabrika yatırımına imza atacağız. Bu bizim 2018 yılında toplam kapasitemizi hem iç pazar hem yurtdışında yüzde 30 artıracak" dedi.

Yatırımın finansmanının nasıl sağlanacağına ilişkin soruya ise Bayman, "Bu yatırımı banka kredisi ve kendi yatırımlarımızla yapmayı düşünüyoruz" yanıtı verdi.

Bayman, gelecek sene de büyümelerinin iç pazar ağırlıklı olarak devam edeceğini ve büyümelerini pazar payı kazanarak sürdüreceklerine inandıklarını sözlerine ekledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı toplantıda, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Görevli Üyesi ve Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun ve Brisa Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Akpulat'ın yanı sıra Bridgeston Coorparation ve Brisa yöneticileri de hazır bulundu.