Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yıldız: 10 yılda enerji tüketimi 2 katına çıktı

Yıldız: 10 yılda enerji tüketimi 2 katına çıktı

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde sürdürülebilir bir istikrarla beraber enerji kullanımı tam iki katına çıktı" dedi

Giriş: 21 Kasım 2013, Perşembe 12:07
Güncelleme: 21 Kasım 2013, Perşembe 12:08

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde sürdürülebilir bir istikrarla beraber enerji kullanımı tam iki katına çıktı. Bundan sonraki 10 yılda da iki katına çıkmayı aynı şekilde hedefliyoruz. Bunun parasal karşılığı 118 milyar dolar civarındaki bir yatırımdır" dedi.

Beşincisi düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan Yıldız, "Global kriz iddiaları idealleri kesintiye uğrattı. Büyüme ve kalkınma iklim değişikliği ile alakalı birçok konunun önüne geçti. Hükümetler dünyada iç politikalarını yönetebilmek adına, bazı prensiplerinden vazgeçmeyi tercih ettiler. Dünya hak etmediği bir refah seviyesini daha önceden satın aldı ve enerjinin çevreye daima borçlu olduğu bir ortam oluşturuldu. Dolayısıyla bizler çevreye rağmen değil, çevreyle beraber enerji sektörünü Türkiye'de yapılandırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Enerjiye duyulan ihtiyacın giderek arttığını dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde sürdürülebilir bir istikrarla beraber enerji kullanımı tam iki katına çıktı. Bundan sonraki 10 yılda da iki katına çıkmayı aynı şekilde hedefliyoruz. Bunun parasal karşılığı 118 milyar dolar civarındaki bir yatırımdır. Bu yatırım bir tercih değil bir zorunluluk olacaktır. Türkiye bölgesi ile beraber büyümesine karşılık gelen enerji yatırımlarını çizdiği strateji ve politikalar doğrultusunda devam ettirecektir. Liberalleşen, serbestleşen ve özelleşen bir yapıyla beraber Türkiye uluslararası sermayeye hukuki zeminler içerisinde imkanlar sağlayan bir halde devam edecektir."

Özellikle Nordic (Kuzey) ülkelerin daha başarılı olduğunu ve çevreye olan borçlarını kısmen ödediklerini gördüklerini ifade eden Yıldız, "Hükümetler, özel sektör ve bütün bu yatırım alanları 2035 yılına kadar 17,9 trilyon dolarlık yatırım yapmak zorundalar. Çünkü dünyada hala 1,3 milyar insanın elektrikle, enerjiyle tanışmadığını görüyoruz. Bu kabul edilemez bir durumdur. Yöneticiler kendi ülkelerine borçlu olduğu kadar, mutlaka dünyada iklim değişikliği ile alakalı konularda da işler yapmak durumundadırlar. Gerçekler ve temenniler arasında salınan, zaman zaman bunlardan bir tanesinde askıya alınan bir yapı arz etmektedirler. Uluslararası finans yapısı daima plase edilmeyi bekleyen hukuki ve sağlam zeminleri aramaktadır. Biz gerçeklerle temennileri birleştirerek, mutlaka geleceğimize daha güzel bir dünya bırakmalıyız" şeklinde konuştu.

- "Dünyanın ekonomisi globalleşiyor ama politikalar ulusallaşıyor"

Bakan Yıldız, gelecek nesiller için çevreci enerji politikalarının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Biz Türkiye'deki enerji politikalarımızı gerçekten çevreyle beraber düzenlemeye gayret ediyoruz. Her ülkenin hedefi olan ülke çeşitlendirmesi, kaynak çeşitlendirmesi, güzergah çeşitlendirmesi gibi konularda biz de başarıyla bu çalışmaları yürütmeye gayret ediyoruz. Tabii ki son 300 yıl içerisinde odunla başlayan, kömürle devam eden, petrol, doğalgaz ve hidrojen enerjisine seyreden bir enerji zincirini görüyoruz" dedi.

Bugün uluslararası rekabeti etkileyebilecek tarzda, hem ticareti hem sanayiyi etkileyebilecek tarzda farklı fiyat mekanizmalarının oluştuğunu dile getiren Yıldız, "Enerjinin bir barış gerekçesi olması gerektiğini söyleyen bizler, aslında bu konuda çok ciddi uçurumlar oluşturmaya başladık. Dünyanın ekonomisi globalleşiyor ama politikalar ulusallaşıyor. Ama iklim değişikliği ile alakalı konular artık dünyanın tamamını kapsıyor. Bizler için oluşan küçük enerji fırsatları, dünyada büyük çevre tehditlerine dönüyor" ifadelerini kullandı.

Yakın zamanda bulunan kaya gazı kaynaklarının dünyadaki enerji fiyatlama mekanizmalarını çok ciddi şekilde etkilediğini belirten Yıldız, "Avrupa Birliği üyesi olan ülkeler ABD'nin üç katına doğalgazı kullanırken, Japonya 6 ile 7 katı civarında kullanmaya başlamıştır. Bu çok enteresandır ve sanayi geleceğini ve rekabet piyasalarının çok dikkat etmesi gereken bir husustur. ABD'de shale gazı bulunması ile beraber istihdam edilen ve kömürün arzı ile oluşan artılar ihraç edilmeye başlandı. Ama shale gaz değil kömür ihraç edilmeye başlandı" diye konuştu.

Taner Yıldız, geçtiğimiz aylarda Avrupa Birliği'nde 28 ülkenin, 12 büyük uluslararası firmanın 50 bin megavatlık doğalgaz santrallerini kapatma kararı aldığını aktararak, "Bunun maddi karşılığı yaklaşık 60 milyar dolar civarında ve bu yatırımlar askıya alındı. Dünyadaki yapılan bütün yatırımlar aslında vatandaşımızın ödediği fatura yoluyla finanse edilen yatırımlardır. Dolayısıyla her yeni yapılacak yatırımın bu manada her ülkenin kendi vatandaşı ile alakalı olan politikasını yönetmede bir kısım zorluklar doğuracaktır" dedi.

Bakan Yıldız konuşmasının öncesinde ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ile basına kapalı gerçekleşen kahvaltıya katıldı.

AA