Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri, işsizlik başvurularının beklenenden fazla azalarak Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya yaklaştığı söylentilerini ateşlemesi sonrasında son iki ayın zirvesini gördü.

ABD tahvilleri dün Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Ekim ayı toplantısının tutanaklarını açıklaması sonrasında gerilemesinin ardından, bugün büyük bir değişiklik yaşamadı. 10 ve 2 yıl vadeli tahvil faizleri arasındaki fark, yatırımcıların tahvil alımlarının azaltılmasına başlanmadan uzun vadeli tahvilleri tercih etmesi ile, 2.54 yüzde puana genişleyerek, Ağustos 2011'den bu yana en yükseğe ulaştı. Bir başka veriye göre ABD'de üretici fiyatları geçtiğimiz ay gerileyerek enflasyonun sakinleştiğine işaret etti. Hazine 10 yıl vadeli enflasyon korumalı 13 milyar dolar tutarındaki tahvili Temmuz 2011'den bu yana en yüksek faizden sattı.

Daiwa Capital Markets America Inc. sabit gelir departmanı şefi Ray Remy, "Piyasa her an gerçekleşebilecek olan azaltmadan endişe duyuyor. FOMC tutanakları dün piyasanın azaltma tarihinin düşünülenden yakın olabileceğini düşünmesine neden oldu. Bu nedenle daha yüksek faizler gördük" dedi.

Gösterge 10 yıl vadeli tahvil faizi 2 baz puan gerileyerek New York saati ile 13:06'da yüzde 2.78 oldu. Kasım 2023 vadeli yüzde 2.75'lik tahvilin fiyatı ise 99 23/32 seviyesinde. Faiz erken saatlerde 4 baz puan kadar yükselerek 18 Eylül'den bu yana en yükseği gördü.