Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:05'te güncellendi)

Altın vadeli kontratları New York'ta, fiyatların son dört ayın en düşük seviyesine yaklaşması ile birlikte talebin arttığı spekülasyonu ile kazançlarını genişletti.

Altın vadeli kontratları dün ons başına 1,235.80 dolara kadar inerek 9 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Marex Spectron Group, bugünkü raporunda, fiziki altın talebinin "yalnızca küçük parçalar halinde" görüldüğünü kaydetti.

Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ile birlikte, 13 yılda ilk kez yıllık bazda kayba yöneldi. ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verisi beklenenden daha fazla düştü. Önceki gün açıklanan Fed Ekim ayı toplantı tutanakları, politika yapıcılarının, varlık alımlarının önümüzdeki aylarda azaltılmasını garanti etmek için istihdam piyasasında iyileşme beklediklerini gösterdi.

New York'ta Gold Bullion International işlem danışmanı Jim Pogoda, "Şahin Fed Açık Piyasa Komitesi tutanakları zarar vericiydi ve Fed'in varlık alımlarını beklenenden daha önce azaltmaya başlayabileceğinin işaretini veriyordu," dedi ve "Güçlü tepki alımları/güçlü fiziki talep gelmezse, bir düşüş göreceğimizi düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek, New York saati ile 08:13'te, ons başına 1,247.90 dolara çıktı.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 17 üzerindeydi. CME Group Inc., altın işlemlerinde teminat yükümlülüklerini azalttı ve spekülatörler için minimum nakit teminatını yüzde 9.4 düşürerek 100 ons için 7,975 dolara indirdi.

ETF Varlıkları

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 5 ton düşerek, 1,858 ton ile Nisan 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Milyarder hedge fon yöneticisi ve dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'ın en büyük yatırımcısı John Paulson, konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, 20 Kasım'da müşterilerine yaptığı açıklamada, altına kişisel olarak artık yatırım yapmaycağını, zira enflasyonun ne zaman hız kazanacağının belli olmadığını kaydetti.

Gümüş kontratları yüzde 0.3 yükselişle ons başına 20.025 doalra çıkarken, platin yüzde 0.3'lük kazançla ons başına 1,396.50 dolara ve palladyum yüzde 1.5 sıçrayarak ons başına 726.55 dolara ulaştı.

(16:05'te güncellendi)