Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TCMB Başkanı Erdem Başçı ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, bugün Feriye'de köşe yazarları ve ekonomistlerle bir araya geldi.

Babacan, gelişmekte olan ülkeler için dikkatli olunmsı gereken bir süreçte olduğumuzu söyleyerek, "2014 yılı gelişmekte olan ülkeler için kolay gözükmüyor" dedi ve tedbiri elden bırakmamak gerektiği konusunda uyardı. Babacan ayrıca, özellikle Orta Vadeli Program'ın (OVP) içinde yer alan, BDDK gibi kurumların aldığı önlemlerin çok önemli olduğunu belirtti.

-Bankalararası TL maliyetleri faiz koridorunun üst bandına yakın seyredecek

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise ABD'nin uyguladığı tahvil alım programının azaltılmasından duyulan endişenin, programın işe yaradığını gösterdiğini söyledi.

Avrupa'nın da işinin çok zor olduğunu belirten Başçı, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) deflasyon endişesi ile tahvil alım programı uygulamayı düşündüğünü, İngiltere'nin ise tahmin ettiklerinden daha fazla tahvil alımı yaptığını dile getirdi.

Başçı, önden yüklemeli faiz sıkılaştırması yaptıklarını söylerken, gelişen ülkeler arasında 3 aylık dönemde en fazla sıkılaştırmayı Türkiye'nin yaptığını vurguladı ve "Bankalararası Türk Lirası maliyetleri faiz koridorunun üst bandına yakın seyredecek" dedi.

Bloomberg HT Televizyonu Yayın Koordinatörü Cüneyt Başaran'ın yönelttiği "Son 3 ayda 300 baz puan kadar sıkılaştırma yapmamıza rağmen yabancı yatırımcı neden bizden ortodoks politikalar bekliyor?" şeklindeki soruya ise Başçı, "Uyguladığımız politikaların işe yaradığını gördüklerinde anlayacaklar" şeklinde cevap verdi.

-1.92 iddialı bir görüş ancak bir hedef değil

Başçı, yıl sonunda Dolar/TL için yaptığı 1.92 tahmininin iddialı bir görüş olabileceğini ancak bu seviyenin bir hedef olmadığını ifade etti.

İşler sıkıntıya girdiğinde ek parasal sıkılaştırmaların devreye girdiğini, işler yolundayken ROK'ların çalıştığını söyleyen Başçı, sermaye hareketlerinin arttığı dönemde öngörülebilirliği artırdıklarını, tam tersi bir durumda da azalttıklarını anlattı.

 

-Türkiye için tek iyi haber emtia piyasası

İbrahim Çanakçı ise, 2014 yılında gelişen ülkeleri zor bir dönem beklemesine rağmen, Türkiye için tek iyi haberin emtia fiyatlarında beklenen düşüş olduğunu söyleyerek, bu durumdan olumlu yönde etkilenebileceğimizi sözlerine ekledi.