Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-S&P Türkiye'nin kredi notunu değiştirmedi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun dönemli yabancı para cinsinden kredi notunu "BB+" olarak teyit etti ve not görünümünü durağan olarak açıkladı.

S&P, not kararı sonrası yaptığı açıklamada, kredi büyümesinin devam etmesi durumunda, not indiriminin gündeme gelebileceğini kaydetti.

S&P, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3 ve gelecek yıl yüzde 3.6 büyümesini beklediklerini belirtti.

-Draghi: Stres testi parametreleri Ocak'ta açıklanacak

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi bankalarla bugün öğleden sonra bir buluşma gerçekleştireceğini açıkladı.

Draghi ayrıca yatırımcıların ellerinde "somut bulgular" olması gerektiğini ve böylece varlıkları doğru bir şekilde fiyatlayacaklarını belirtti. Draghi ayrıca sermaye eksikliklerini tamamlamak amacıyla AMB'nin "düzeltme hareketi" başlatabileceğini dile getirdi.

-Fed/Bullard: QE ve rehberlik şu an Fed'in en iyi araçları

Fed'in ekonomiye yardımcı olmak için 5 yıldır faizleri sıfıra yakın tuttuğunu söyleyen St. Louis Fed Başkanı James Bullard, bankanın şimdi tahvil alımları ve gelecekteki politikaları için iletişime eğilmesinin gerektiğini savundu.

Bullard, parasal genişleme ve ileriye dönük rehberlik olarak bilinen para politikası araçlarının en iyi şekilde nasıl kullanılması gerektiği konusunda detaylı bir açıklamada bulunmadı.

-Fed/Lockhart: Tehlike bölgesinde değiliz

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, belirsizliklerin bilançonun 4 trilyon dolara kadar yükselmesine neden olmasına rağmen, merkez bankasının parasal genişlemeden (QE) zamanı geldiğinde çıkabilmeyi başarabileceğini dile getirdi.

Bu yıl Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) politika kararlarında oy hakkı bulunmayan Lockhart, "Şu anda, tehlike bölgesinde olduğumuzu düşünmüyorum. Çıkış zamanı geldiğinde bu yönetilebilir bir durum olacak" ifadelerini kullandı.

-ABD hisseleri 7. haftalık kazanca hazırlanıyor

ABD hisseleri, işe alımların artması ve ilaç üreticilerinin ralli yapmasıyla yükselirken, Standard & Poor's 500 Endeksi üst üste yedinci haftalık kazanca hazırlanıyor.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek New York saati ile 13:39'da 1,801.12 puan oldu. Gösterge endeks bu hafta yüzde 0.2 yükselirken, üst üste yedinci haftalık kazanca hazırlanıyor. Dow Jones endeksi ise 11.27 puan, yani yüzde 0.1 ilerleyerek 16,021.26 puan oldu.

-Avrupa hisseleri haftanın son gününde yükseldi

Avrupa hisseleri bugün açıklanan verilerin Almanya'da iş güveninin Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını göstermesi ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları ile yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 yükselerek günü 322.77 puanda tamamlarken, yükselen 3 hisseye karşılık iki hisse geriledi. Gösterge endeks bu hafta içinde Fed'in varlık alımlarını azaltacağı sinyalleriyle de beraber yüzde 0.1'in altında düşüş yaşadı. Opsiyon fiyatları ile belirlenen Euro Bölgesi hisselerinin volatilitesi ise Ocak ayından bu yana en düşük seviyede.

-Euro, Almanya iş güveni ile yükseldi

Almanya'da iş güveninin Kasım ayında arttığına dair raporun açıklanmasının ardından, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde iyileşmenin güçlendiğine dair sinyallerin gelmesiyle euro yen paritesi dört senenin zirvesini gördü.

Euro, yen karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak New York saatiyle 08:26'da 136.72 yen olurken, erken saatlerde 136.99 yene kadar gerileyerek Ekim 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye dokundu. Euro dolar karşısında ise yüzde 0.3 yükselerek 1.3517 dolar oldu ve ikinci haftalık yükselişe doğru ilerledi. Dolar ise 101.35 yen seviyesini görmesinin ardından 101.14 yen civarlarında seyretti.

-WTI petrol haftalık kazanca hazırlanıyor

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), işsizlik başvurularının azaldığını gösteren veriler ve İran ile Cenevre'de yapılan görüşmelerde çok az ilerleme katedilmesiyle, son iki ayda ilk defa haftalık kazanca hazırlanıyor.

Ocak vadeli WTI petrolün varil fiyatı Nymex'te Londra saatiyle 12:49'da varil başına 8 sent düşerek, 95.36 dolardan işlem gördü. Dün yüzde 1.7, yani 1.59 dolar yükselerek 95.44 dolara ulaşmış ve bu 31 Ekim'den beri gösterdiği en yüksek kapanış olmuştu. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.6 artış gösterdi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 47 aşağısında seyretti.

Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 55 sent yükselerek Londra merkezli ICE Futures Europe'da 110.63 dolardan işlem gördü. Batı Teksas ve WTI arasındaki fiyat farkı 15.30 dolar olurken, üst üste üçüncü günde genişledi.

-Altın dört ayın en düşüğünden yükseldi

Altın vadeli kontratları New York'ta, fiyatların son dört ayın en düşük seviyesine yaklaşması ile birlikte talebin arttığı spekülasyonu ile kazançlarını genişletti.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek, New York saati ile 08:13'te, ons başına 1,247.90 dolara çıktı.

-Gelişen piyasalar haftalık kazanca tutunmaya çalışıyor

Gelişen piyasalar endeksi, Asya'da teknoloji ve finansal şirketlerin tırmanmasıyla yükseldi. Çek Cumhuriyeti hisseleri Avrupa'da toparlanma sinyalleri ile yönünü yukarı çevirirken, Tayland hisseleri de düşüşün dördüncü gününde.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 kazançla Londra saati ile 12:05'te 1,004.62 puana çıktı. Endeks bu hafta yüzde 0.1'in altında yükseldi. Hong Kong'taki Çinli hisse endeksi, hükümetin 1990'dan bu yanaki en büyük ekonomik reform paketini açıklamasının ardından 2 yılın en büyük haftalık kazancını kaydetmeye hazırlanıyor. Gelişmekte olan hisseler dün Fed'in tahvil alımlarını yakın zamanda azaltabileceğinin sinyalini vermesiyle düştü.