Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2013 yılının Kalkınma Bakanlığı için "çılgın yıl" olduğunu belirterek, "2013 yılı çok yoğun geçti, rutin yaptıkları işler arasında orta vadeli programların güncellenmesi, yıllık programlar, yatırım programları, bölgesel çalışmalar yer aldı" dedi.

Yılmaz, katma değeri yüksek ürünler üretmek gerektiğini ifade ederek, TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (TOSB) bazı şirketlerin yaptığı yatırımla 6.5 euro-kilogram değerinde olan üretimi, 25 euro-kilogram değerine çıkardığını söyledi.

Yenilik yapmadan yüksek değerde üretim yapılmanın zor bir ihtimal olduğunu ifade eden Yılmaz, Türk otomotiv yan sanayisinin dünyanın en tanınmış markalarına yedek parça ürettiğini kaydetti.

Bakan Yılmaz, otomotiv yan sanayisinin kaliteli ürünler ürettiğini ve bu ürünlerle ilgili yapılan ciroların her geçen gün arttığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Türkiye demek ki bu aşamalara geldi. Bundan sonra da aslında birçok sektörde aynı yolda gitmemiz lazım. Firmalarımızın yükte hafif, pahada yüksek ürünler üretmesi lazım. Katma değeri yükseltmesi lazım. 2023 hedefine kilogramı çok arttırarak gitmeyeceğiz, bu kilogram başına değeri arttırarak gideceğiz. Bu değer arttıkça bu durum çalışanlara ve topluma yansıyacak. Daha yüksek katma değerli üretim yapan insanların ücretleri de ona göre şekillenecek. İleri ülke demek, ileri ekonomi demek, bilgi ve teknoloji temelli üretimle sağlanıyor."

Yerli otomobil konusuna da değinen Yılmaz, otomotiv yan sanayisinde "babayiğitlerin" olduğunu belirterek, "İnşallah, otomobil üretiminde de aynısını görürüz. Yan sanayiyi gezdiğiniz zaman aşağı yukarı bütün unsurların olduğunu görüyorsunuz. Bunları entegre edecek, marka oluşturacak, tasarım geliştirecek yiğitlere ihtiyaç var. Onunda çıkacağına yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.

- Kalkınma Bakanlığın için "çılgın yıl"

Bakan Yılmaz, 2013 yılının çok yoğun geçtiğini anlatarak, rutin yaptıkları işler arasında orta vadeli programların güncellenmesi, yıllık programlar, yatırım programları, bölgesel çalışmaların yer aldığını belirtti.

Rutin işlerin dışında temmuz ayında 10'uncu 5 yıllık kalkınma planını tamamladıklarını, meclisten geçtiğini hatırlatan Yılmaz, "Bu bizim için önemli bir iş yükü getirdi. Ayrıca İzmir İktisat Kongresini bayağı bir emek sarfederek gerçekleştirdik. Tarihi bir kongre. Ağırlığına yakışır bir şekilde gerçekleştirmeye gayret ettik. Bu da özel bir çalışma oldu" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile Brüksel'e gidip, 22. faslın açılışını yaptıklarını, bu faslı kendi bakanlığının koordine ettiğini anlatarak, "3,5 yıl aradan sonra Avrupa ile nihayet bir fasıl açmış olduk" diye konuştu.

Yılmaz, şu anda bilgi toplumu stratejisi üzerinde çalıştıklarını vurgulayarak, "Ayrıca Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Konya Ovası Projesi (KOP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP), 4 tane ortalamanın altında bölgemizin ortalamaya yaklaşması için yeni eylem planları hazırlıyoruz. 2013 Yılı Kalkınma Bakanlığı için çılgın yıl oldu. Önümüzdeki dönemde bunun sonuçlarını göreceğiz" ifadesini kullandı.

- "Gelecek sene ekonomide yüzde 4'lük bir büyüme bekliyoruz"

Yılmaz, ekonomide 2013 yılı için 3,6 bir büyüme beklediklerini anlatarak, "Gelecek sene ekonomide yüzde 4'lük bir büyüme bekliyruz. Ondan sonraki yıllar yüzde 5 olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Dünyada bu kadar sıkıntı ve sorun varken Türkiye'nin büyümesini devam ettirdiğini dile getiren Yılmaz, bu sene istihdam artışının da sürdüğünü kaydetti.

Türkiye'nin ekonomik olarak gerçekten çok önemli bir pozisyonda olduğunu, bunun devam etmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Peki bunu nasıl başarıyor? Birçok ülkede olmayan siyasi istikrar var Türkiye'de. Birçok ülke Türkiye'ye imrenerek bakıyor. Siyasi istikrar, özellikle bu tür fırtınalı zamanlarda çok çok önemli. Allah korusun, bu küresel kriz ortamına Türkiye bir koalisyon yapısıyla, siyasi istikrarsızlıkla yakalanmış olsaydı, bugün çok farklı bir Türkiye'den bahsediyor olurduk. Siyasi istikrarımız bu anlamda ekonomik istikrarımızın güvencesi. Makro ekonomimizde de ciddi bir istikrar var biliyorsunuz. Enflansyon tek haneli rakamlarda, faizler tek haneli rakamlarda. Geçmişte hayal bile edilemeyen unsurlardı. Para politikalarımız etkili bir şekilde uygulanıyor."

- "Mali politikalarda disiplinden hiçbir taviz vermedik"

Yılmaz, mali politikalarda disiplinden hiçbir taviz vermediklerini vurgulayarak, mali disiplin açısından en iyi ülkeler arasında yer aldıklarını aktardı.

Borçların milli gelire oranının her geçen gün düştüğünü vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu sene yüzde 35 civarına düşmüş olacak. Gelecek sene yüzde 33'lere kadar düşecek. Bu Avrupa'da yüzde 90, ABD'de de yüzde 100'ün üzerinde. Neredeyse devlet durma noktasına geldi. Birçok ülkede böyle olumsuzlukla yaşanırken Türkiye olumlu olarak ayrışan ülkelerden biri oldu. Önümüzdeki yıllarda da bu istikrar muhafaza edildiği sürece, reformlarımız etkili politikalarımıza devam ettiğimiz sürece Türkiye büyümeye gelişmeye, güçlenmeye devam edecek."

AA