Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in Aralık başında tahvil alımını azaltacağı spekülasyonları arasında bu hafta yapılacak 96 milyar dolarlık tahvil ihalesi öncesinde bu senenin en kötü performansını gösteren tahvil olan ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti.

10 yıl ve daha uzun vadeli ABD hükümet tahvilleri 2013'te yüzde 11 düşerek, Bloomberg ve European Federation of Financial Analysts Societies tarafından kaydedilen 144 tahvil endeksleri arasında en büyük düşüşü yaşandı. ABD bugünden itibaren önümüzdeki üç günde 32 milyar dolarlık iki senelik, 35 milyar dolarlık beş yıllık ve 29 milyar dolarlık yedi yıllık tahvil satacak. İran'ın nükleer programındaki kısıtlamaları kabul etmesiyle, güvenli varlıklara olan talep azaldı.

"Önümüzde arz dolu bir hafta var ve tahvil alımının azalmasıyla ilgili belirsizlik faizlere yükseltici baskı uyguluyor," diyen Sydney merkezli National Australia Bank Ltd.'nin piyasa araştırma şefi Peter Jolly, "Faizlerde risk hala yukarı yönlü," diye ekledi.

Bloomberg Tahvil İşlemcisi verilerine göre, 10 yıllık gösterge tahvil faizleri iki baz puan yükselerek, Londra saatiyle 06:46'da yüzde 2.77 olarak gerçekleşti. Kasım 2023 vadeli yüzde 2.75'lik tahvilin fiyatı 6/32 düşerek 99 27/32 oldu. Jolly'e göre yaklaşık yüzde 3'lük faizler satış değeri oluşturuyor.

Son iki yıllık tahvil ihalesinde mevcut tahvillerin 3.32 katı talep gelmesi ile birlikte, Nisan'dan beri aylık ihalelerde en yüksek talep seviyeleri görüldü.

Securities Industry and Financial Markets Association (SIFMA) internet sitesine göre, tahvil piyasası, ABD'de resmi tatil olan Şükran Günü için 28 Kasım'da kapalı olacak. SIFMA 29 Kasım için 14:00'te kapanış önerdi.

Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizleri 1 1/2 baz puan yükselerek yüzde 0.64'e yükseldi. Bloomberg Japonya Hükümet Tahvili Endeksi bu yıl yüzde 2.5 getiri sağladı.