Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de askıda konut satışları, yükselen borçlanma maliyetlerinin konut sektöründeki toparlanmayı olumsuz etkilemesi ile, Ekim ayında beklenmedik bir şekilde düşüş yaşayarak üst üste beşinci ayda geriledi.

Askıda konut satışları endeksi Eylül ayındaki yüzde 4.6'lık düşüşün ardından Ekim ayında da yüzde 0.6 geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı endeksin yüzde 1 yükseleceği yönündeydi.

Azalan satılık konut miktarının etkisiyle yükselen mortgage faizleri ve fiyat artışlarının, bazı potansiyel alıcıların gayrimenkul piyasasından uzak durmasına neden olduğu düşünülüyor. İlerleyen dönemlerde işe alımlarda ve sektöre duyulan güvende oluşacak kazançlar, konut piyasasının toparlanmasına ve ABD'nin ekonomik genişlemesine yardımcı olabilir.

IHS Global Insight ekonomistlerinden Patrick Newport askıda konut satışı verisini, "Mortgage faizleri yükseldiğinde insanlar panikledi ve kontrat imzalamakta aceleci davrandılar. Bu nedenle son dönemde gelen düşük veriler yılın erken zamanlarındaki yüksek rakamların geri dönüşü" şeklinde yorumladı.

Bloomberg anketine katılan 39 ekonomistin tahminleri yüzde 2.5 düşüş ile yüzde 3.5 artış arasında değişiklik gösterdi.

Rapora göre yıllık bazda satın almalar bir önceki yıla göre yüzde 2.2 geriledi. Askıda konut satışları endeksi sezonluk bazda 102.1 olurken, bu yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.