Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konuya ilişkin bilgisi olan iki kaynak, Çin'in, bankaların, kredileri, başka finansal kuruluşlara yapılandırıp varlık satışı olarak göstererek kredi sınırlamalarından kaçmaya çalışmalarına karşı tedbirler planladığını söyledi.

Adını vermeyen kaynaklar, Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu'nun hazırladığı kuralların, borç alanların, yeniden satış ve repolarla, varlıkları, bilanço tablolarının dışında göstermelerini yasaklayacağını belirtti.

Sanford C. Bernstein & Co.'ya göre bazı bankalar, kredi vermelerini sınırlayan kredi-mevduat oranlarından kaçmak için bu tür işlemler uyguluyor. Anlaşmalar, bir bankanın, diğerinden varlık alması ve anlaşılan dönemin sonunda daha yüksek fiyata satmasına dayanıyor.

Kurallar, varlık yönetim ürünleri yatırımkarındaki kısıtlamalar ve kötü borçların artacağı endişesiyle yerel hükümet tahvillerinin denetlenmesi gibi kredi denetimlerindeki sıkılaştırılması önlemlerine yenilerini ekliyor. Çin Komünist Partisi'nin finans ve ekonomi politikası müdür yardımcısı geçtiğimiz hafta 1 ya da 2 küçük bankanın önümüzdeki yıl kısa vadeli bankalararası borçlanmaya bağımlılıklarından ötürü iflas edebileceğini söyledi.

Sunulan düzenlemeler ayrıca bankaların diğer finansal kurumlara verilen toplam kredilere, toplam mevduatların yüzde 50'si, banka dışı finansal şirketlerin kredilerine de net sermayelerinin yüzde 25'i olma sınırlaması getiriyor. Kurallar, onaylanmalarının ardından Şubat'ta yürürlüğe girecek.