Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan İran'ın en etkili siyasi liderlerlerinden biri olan Akbar Hashemi Rafsanjani, dünya güçlerinin 1 yıl içinde kapsamlı bir nükleer anlaşma yapacağı ümidini destekledi.

Rafsanjani, pazar günkü geçiş anlaşmasının, 1979'daki İslami devrimden bu yana ABD ile onyıllardır devam eden diplomatik yabancılaşmanın aşılması anlamına gelmesinden ötürü en zor adım olduğunu dile getirdi.

İki dönem üst üste başkanlık yapmış olan Rafsanjani, haftasonunki adımın "buzları eritme" safhası olduğunu, ikinci etabın daha rutin bir şekilde olacağını söyledi.

Tahran ve Washington'daki birçok analist, İsrail'in İran'ın nükleer bomba geliştirmeye çalıştığına inanmayı sürdürmesi ve biraz da Tahran ve batı ülkelerinin İran'ın ne kadar ödün vereceği beklentilerindeki ayrışmadan ötürü müzakerelerin bir sonraki safhasının çok zor olacağı konusunda uyarıyor.

Ancak Rafsanjani kararlı bir şekilde iyimser bir tablo çizerek, "Bunun (endişelerin) büyük kısmı ABD ile görüşmemizin bile tabu olmasıydı. Bu tabu kolayca yıkılamazdı ve nükleer görüşmeler de ABD olmadan ilerleyemezdi" dedi.

Rafsanjani, İran'ın nükleer silah üretme düşüncesinin olmadığını yeniden dile getirdi.