Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya ülke tahvilleri, yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin açıklamalarını beklerken, az bir değişim gösterdi.

10 yıl vadeli gösterge tahvilin faizi, ekonomistlerin bu hafta açıklanacak verinin Euro Bölgesi enflasyon verisinin Kasım ayında kontrol altında tutulduğunu göstereceği tahmininde bulunması ile birlikte, üç haftanın en düşük seviyelerinden dört baz puan yükseldi. Avrupa Merkez Bankası politika yapıcısı Yves Mersch'in Frankfurt'ta konuşması beklenirken, Joerg Asmussen Berlin'de konuşacak. Yürütme Konseyi üyesi Ardo Hansson dün merkez bankasının mevduat faizini negatife düşürmeye hazırlandığını söyledi.

10 yıllık Almanya tahvili faizi, 19 Kasım'da yüzde 1.68 düşmesinin ardından, dün Londra saatiyle 07:18'de yüzde 1.72 olarak kaydedildi. Ağustos 2023 vadeli yüzde 2'lik tahvilin fiyatı 102.465 oldu. 2 yıllık tahvilin faizi yüzde 0.13 oldu.

Bloomberg anketi katılan analistlerin medyan tahminlerine göre, Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon oranının Ekim'de dört yılın en düşüğü olan yüzde 0.7'den, yüzde 0.8'e çıkması bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın Yürütme Konseyi bir sonraki aylık faiz toplantısını 5 Aralık'ta yapacak. Bu toplantıda büyüme ve enflasyonla ilgili tahminler de açıklanacak. Merkez bankası şu anda enflasyon oranını bu yıl için yüzde 1.5, 2014 için yüzde 1.3 olarak tahmin ediyor.

Hollanda 3 milyar euroya kadar üç yıl vadeli tahvil satışı yapacak. İtalya'nın 3 milyar euroluk Aralık 2015 vadeli sıfır kuponlu tahvili satışa sunması planlanıyor. İspanya ise üç ve dokuz aylık bonoları satışa sunuyor.

Hollanda en son 24 Eylül'de üç yıllık tahvilleri ortalama yüzde 0.435 faizden sattı. 11 Haziran'daki ihalede aynı tahvilin getirisi yüzde 0.495 olarak gerçekleşmişti.

Bloomberg Dünya Tahvili Endeksi'ne göre, Almanya tahvilleri bu sene düne kadar yüzde 1.2 kayıp getirdi. İspanya tahvilleri yüzde 11 getiri sağlarken, italya tahvilleri yüzde 7.5 kazandı.