Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(16:53'te güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol ile Brent petrol arasındaki fark, ABD'de ham petrol stoklarının artışının dokuncu haftasına girilmesiyle sekiz aydaki kapanış bazında en büyük fark olarak kaydedildi.

Vadeliler New York'ta yüzde 1.2 kadar düştü. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) dünkü açıklamasına göre ham petrol stokları geçen hafta 6.92 milyon varil kadar arttı. Bloomberg anketine göre, bugün gelecek olan resmi verilerin petrol arzının 750,000 varil kadar arttığını göstermesi bekleniyor. Başka bir ankete göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) gelecek hafta Viyana'da yapılacak toplantıda üretim kotasını değiştirmeyeceğini açıklaması bekleniyor. Brent petrol Londra'da yüzde 0.6 kadar yükseldi.

Londra'daki VTB Capital'in analisti Andrey Kryuchenkov, Brent petrolün jeopolitik endişelerden dolayı destek görmeye devam ettiğini, WTI'ın ise küresel jeopolitik olaylardan daha az etkilendiğini söyledi ve, "Cushing'deki ham petrol stokları her zaman dikkat odağındaydı ve orada altı haftalık kazanç serisi yakaladık," diye ekledi.

Brent petrolün WTI ile farkı varil başına 18.63 doları görerek, 8 Mart'tan beri en büyük kapanış bazını kaydetti. Fark, dünkü 17.20 dolardan sonra artışın altıncı gününe girdi. Ocak vadeli Brent Londra merkezli ICE Futures Europe'da 42 sent artarak 111.30 dolardan işlem gördü.

Ocak vadeli WTI petrolü varil başına 1.16 dolar kadar düşerek 92.52 dolar seviyesini görmesinin ardından 92.69 doları buldu. Kontrat dün yüzde 0.4 kayıp yaşayarak 93.68 dolardan işlem görmüştü. Tüm vadelilerin işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 5 üstündeydi.

(16:53'te güncellendi)