Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türkiye'nin en büyük cep telefonu operatörü Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş, İran'daki mobil lisansı konusunda illegal olduğunu iddia ettiği faaliyetlerinden ötürü meydana gelen zararlardan dolayı Güney Afrikalı MTN Group Ltd.'e dava açtı.

Turkcell, 2005'te MTN'e verilen lisansı, Güney Afrikalı şirketten alma çabalarının son ayağı olarak Johannesburg mahkemesine istihkak davası açtı.

İstanbullu şirket, Mart 2012'de ABD'de MTN aleyhinde, İran'daki lisansını kaybetmesine yol açtığı gerekçesiyle 4.2 milyar dolarlık dava açmıştı. Turkcell, Afrika'nın en büyük kablosuz operatörünün yetkililere rüşvet verdiği, İranlı ve Güney Afrikalı liderler arasındaki toplantıları organize ettiği ve İran'da kablosuz hizmet sağlayıcılığı için lisans alması karşılığında İran'a silah ve Birleşmiş Milletler'de oy vaad ettiğini ileri sürdü. Turkcell, Mayıs'ta bu davayı geri çekti.

Turkcell, "MTN aleyhine, şirketin illegal faaliyetlerinden ötürü meydana gelen zararlardan dolayı Johannesburg'da South Gauteng Yüksek Mahkemesi'ne dava açtığını", "farklı bir yargıya başvurma kararının ise prosedürel nedenlerden kaynaklandığını" söyledi.

Yatırımcı ilişkileri müdürü Nik Kershaw,  MTN'nin henüz Turkcell'in dava tutanağını almadığını ve aldığında iddialara karşı kendini savunacağını söyledi.

"Mahkemenin, açılan davanın tutanaklarını bize vermesini beklemek zorundayı" diyen Kershaw, "Mahkemeye hangi iddialarla başvurulduğunu görmek güç" dedi.