Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın analistleri, fiyatların, Fed'in ekonomideki güçlenme ile birlikte teşvikleri azaltacağı spekülasyonuna bağlı olarak, Haziran ayından bu yana en hızlı aylık düşüşüne yönelmesi ve bu yılın en düşük seviyesine yaklaşması sonucu, üst üste ikinci hafta da düşüş bekliyorlar.

Bloomberg'in anketine katılan 18 ekonomist, altın fiyatlarının gelecek hafta düşmesini beklerken, dokuz analist yükseliş öngördü ve üç analist nötr kaldı. Metal bu hafta yüzde 6.1 düştü ve Haziran ayında gördüğü 34 ayın en düşük seviyesi olan ons başına 1,180.50 doların yüzde 5 uzağında. Altın öte yandan, 2000 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda düşüş göstermeye hazırlanıyor.

Altın bu yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerinden dolayı güçlü bir düşüş gösterdi. Bunun sonucu, madencilik şirketleri en az 26 milyar dolar zarar yazarken, milyarder yatırımcı John Paulson, altın fonuna artık kişisel olarak yatırım yapmayacağını söyledi. ABD'de bu hafta açıklanan veriler, işsizlik başvurularının beklenmedik bir şekilde düştüğünü ve öncü ekonomik göstergelerin ise yükselişini dördüncü aya taşıdğını gösterdi. Fed'in 20 Kasım'da açıkladığı Ekim ayı toplantı tutanakları, politika yapıcılarının ekonomideki iyileşme ile birlikte varlık alımlarını önümüzdeki aylarda düşürebileceklerini işaret ettiklerini gösterdi.

Toronto'da First Asset Investment Management Inc.'den John Stephenson, "Altına güvenli liman olarak ihtiyacınız yok," dedi ve "Wall Street'te görünen görüş şu; dünya daha iyiye gidiyor. Şimdi Fed'in düşüncesi, varlık alımlarını azaltmaya başlamak" şeklinde görüş bildirdi.