Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde enflasyon Kasım ayında, ekonomistlerin tahmininden daha fazla hızladı ve son dört ayda ilk kez Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) hedefine doğru ilerledi. 

Avrupa Birliği'nin Lüksemburg'daki istatistik ofisinden yapılan açıklamada, yıllık enflasyon oranının, Ekim ayındaki yüzde 0.7 seviyesinden Kasım ayında yüzde 0.9'a yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.8 çıkması bekleniyordu. Bu veri ile birlikte enflasyon, 10 ay üst üste AMB'nin hedefi olan yüzde 2'nin altında kaldı.

Amsterdam'da ABN Amro Bank NV makro araştırma müdürü Nick Kounis, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Zayıf istihdam piyasası, eurodaki güçlü seyir ve toptan gıda fiyatlarındaki sert düşüşün varlıklarını hissettirmesi ile birlikte, dezenflasyon trendinin önümüzdeki aylarda sürmesini bekliyoruz," dedi.

AMB 7 Kasım'da, yavaşlayan enflasyonın halen kırılgan olan Euro Bölgesi ekonomisini olumsuz tkilemesinden kaçınmak için, politika faizini beklenmedik bir şekilde yarıya düşürdü. AMB Başkanı Mario Draghi, bu kararın ardından yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'nin, uzun zamandır süren zayıf tüketici fiyatları artışı dönemi ve çok yüksek işsizlik ile mücadele için rekor düşük borçlanma maliyetlerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.