Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan'ın ekonomik büyümesi geçen çeyrekte, yüksek imalat sanayi üretimine bağlı olarak, son dört yılın en düşük seviyesinden hızlandı. Ancak bu büyüme, enflasyon ile mücadele için faiz artırımlarından olumsuz etkilenebilir.

Çin'de gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH), yılın üçüncü üç aylık döneminde, yüzde 4.8 büyüdü. Ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 4.4 genişlemişti. Bloomberg'in anketine katılan 44 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, büyümenin yüzde 4.6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Asya'nın üçüncü büyük ekonomisi, merkez bankasının enflasyonla mücadele için faiz artırımına gitmesi ve Başbakan Manmohan Singh'in hükümeti üzerinde bütçe açığı hedefini tutturmak için harcamaları kısmasına yönelik baskının artması ile birlikte, hız kazanmakta güçlük çekiyor. Hindistan para birimi rupinin bu yıl dolar karşısındaki yüzde 12 değer kaybı, son aylarda ihracatın artmasına neden oldu ve bu durum fabrikaları, ülkenin 1.2 milyarlık nüfusunda ılımlı hale gelen talebin olumsuz etkisinden korudu.

Singapur'da Mizuho Bank Ltd. kıdemli ekonomisti Vishnu Varathan, "Toparlanma kademeli ve kararsız olacak," dedi ve "Genel anlamda daha sıkı bir finansal pozisyonun etkileri bir miktar hissedilecek" şeklinde görüş bildirdi.

Varathan, merkez bankasının gösterge faiz olan repo oranını Mart ayına kadar çeyrek puan yükselteceğini kaydetti. Bu görüş, ICICI Securities Primary Dealership Ltd. ve DBS Bank Ltd. tarafından da paylaşılıyor.