Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin hükümeti, Doğu Çin Denizi'nde kontrolü ele geçirme kararlığını göstermek amacıyla yürürlüğe koyduğu yeni "hava savunma tanıma sahasına" ABD, Japonya ve Güney Kore'den gelen tepkilerden çok geçmeden ikinci kez uçaklarını yolladı.

Çin Savunma Bakanlığı'ndan gelen açıklamaya göre, Japon uçaklarının tespit edilmesinden sonra ülkenin doğu kıyısındaki uçaklar bölgeye yollandı. Xinhua Haber Ajansı dün Çin uçaklarının bölgeye normal devriye görevlerini sürdürmek için girdiklerini iddia etmişti.

ABD, Japonya ve Güney Kore'den gelen tepkiler, ekonomik ve sosyal reformları kaldıracağını açıklayan Xi Jinping'in ajandasından dikkatleri dağıttı. Çin sonraki açıklamasında tonunu yumuşatarak, bölgede uçan sivil havayollarına kimlik tespidini şart koşmayacaklarını belirtti. Çin'in açıklaması bölgedeki tansiyonu düşürmeye yönelik bir adım olarak yorumlandı.

"Bu yaptırımları üstelemek Çin'ın çıkarlarına değil ve ABD'de sürekli itelemek istemiyor," diyen Pekin merkezli Amerikan Ticaret Odası'nın eski başkanı James McGregor, "Tansiyonu düşürmeye çalışacaklar," diye görüş belirtti.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, bugünkü açıklamasında Çin'in yeni hava savunma sahasına "sakin ama kendinden emin" bir şekilde cevap vereceklerini açıkladı. Japon Yomiuri gazetesi, Japonya ve ABD'nin Doğu Çin Denizi'nde hava kontrolünü arttıracak bir plan üzerinde çalıştıklarını iddia etti.

Çin hükümeti sivil havayollarının da bölgedeki yeni kurallara uymasını "umduklarını" belirterek, 23 Kasım'daki sert açıklamasından geri adım attı. ABD, Japonya ve Güney Kore bölgeye uçak gönderdiklerini açıklamışlardı.