Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

GFK Türkiye tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Tüketici Güven Endeksi kasım ayında 4,3 puan artarak 90,4 puan olarak gerçekleşti.

Araştırma Kuruluşu GFK Türkiye, Tüketici Güven Endeksi Kasım 2013 sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, ekimde 86,1 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi, kasımda 4,3 puan artarak 90,4 puan oldu.

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında, kasımda gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 5,7 puan (yüzde 5,8) artarak 103,2 puana çıktı. Genel ekonomik duruma yönelik beklenti 5,9 puan (yüzde 5,5) artarak 112,9 puan olarak kaydedildi. İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 2,1 puan (yüzde 2,5) artarak 87,0 puan olarak gerçekleşirken, tasarruf eğilimi ise 3,5 puan (yüzde 6,4) artarak 58,4 olarak izlendi.

- Avrupa ülkelerindeki Tüketici Güven Endeksi-

Tüm AB üye ve aday ülkelerde aynı sorular ve yöntem ile hesaplanan Endeks, ülkeler arası karşılaştırma yapma imkanı tanıyor. Ekimle karşılaştırıldığında kasımda Avrupa Birliği Tüketici Güven Endeksi'nde 0,7 puanlık düşüş gerçekleşirken, ülkelere bakıldığında ise Almanya'da 2,1, İspanya'da 0,2, Bulgaristan'da 0,1 puanlık artış ve Fransa'da 8, İtalya'da 1,8, İngiltere'de ise 0,8 puanlık düşüş gözlemlendi.

- Hesaplama yöntemi-

Denge yöntemine göre hesaplanan Endeks, hanenin maddi durumu, ülkenin genel ekonomik durumu, işsizlik oranı ve hane tasarruflarına yönelik beklentilere ilişkin sorulara toplam cevap verenler arasında pozitif ve negatif cevap verenlerin yüzdelerinin farkı hesaplanıp, bu farka 100 eklenerek çıkan değerlerin aritmetik ortalaması alınarak hesaplanıyor.

Endeks, 0'dan 200'e kadar değer alabilirken, endeksin 100'den büyük olması Tüketici Güveni açısından iyimser görüşte olanların fazla olmasını, 100'den küçük olması ise tüketici güveni açısından kötümser görüşte olanların fazla olmasını ifade ediyor.

AA