Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin'de imalat sanayi büyümesi Kasım ayında analistlerin tahminlerini aştı. Bu durum, ülkenin ekonomik toparlanmasının, hükümetin kredi büyümesini kontrol etmeye yöneldiği bir ortamda, ivmesini sürdürdüğünü gösteriyor.

Ulusal İstatistik Bürosu ve Çin Lojistik ve Satınalma Federasyonu'nun açıkladığı veriye göre, satınalma yöneticileri endeksi, Kasım ayında, 51.4 seviyesinde gerçekleşti. Bu veri Ekim ayındaki 18 ayın en yüksek seviyesi ile aynıydı ve Bloomberg'in anketine katılan 26 ekonomstin 24'ünün tahmininin üzerinde gerçekleşti.50 seviyesinin üzeri, sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde imalat sanayi büyümesindeki istikrar, Başbakan Li Keqiang'a geçen ay Komünist Parti toplantısında altı çizilen politika değişikliklerini uygulaması için fırsa verebilir. Bu yıl sanayi yatırımları yukarı yönde hareket ederken ve perakende satışlar yüzde 13 artarken, Çin, sanayide aşırı kapasite, yüksek şirket borçları ve yavaşlayan ihracat talebi gibi sorunlar ile karşıkarşıya.

Hong Kong'da UBS AG'nin şef Çin ekonomisti Wang Tao, "İvme şu an itibariyle oldukça istikrarlı görünüyor. Bu nedenle, politika yapıcılar rahat edebilirler," dedi ve "Önemli bir gelişme olmazsa, dördüncü çeyrekteki büyüme, 'güçlü' üretim ivmesi ve gelişen iç ve ihracat siperişlerinin ileride oldukça istikrarlı bir büyümeyi işaret etmesi ile birlikte, birçoklarının beklediği oranda zayıf olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'in gösterge hisse senetleri endeksi Şanghay Bileşik Kasım ayında, Komünist Parti'nin 15 Kasım'daki toplantısında ifade edilen reform paketinin ekonomiyi ve şirket karlarını destekleyeceğine ilişkin iyimserlikle, yüzde 3.7 ile Ağustos ayından bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirdi.