Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışların 2009'dan bu yanaki en zayıf tatil sezonu sonuçlarına işaret etmesi ile Çin'de imalat verinin beklentinin üzerinde gelmesi arasında kalan Asya Borsaları, kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi.

Dünyanın en büyük fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 1.2 değer kaybetti. Güney Koreli telefon şirketi KT Corp., daha düşük temettü tahmininde bulunması üzerine yüzde 6.8 düşyü. Metcash Ltd., ilk yarıda beklentinin üzerinde kâr açıklaması sonrasında yüzde 6.6 primlendi. Haitong Securities Co., hükümetin ilk halka arzlardaki yasağı kaldırmaya hazırlanmasıyla yüzde 4.8 yükseldi ve aracı kurumlar arasındaki kazançları devam ettirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.1 yükselmesi sonrasında Tokyo saati ile 13:21 itibariyle yüzde 0.2 aşağıda, 141.75 puandan işlem gördü. Küresel hisseler bu yıl merkez bankalarının dünya genelinde ekonomileri destekleyici adımlar atmasıyla, 8 trilyon dolar ile 2009'dan bu yana en büyük kazancını kaydetti.

Fed'in parasal genişlemeyi azaltmaya başlamasının ardından ABD'deki büyümenin yeterli olup olmadığına dair şüphelerin hep olacağına dikkat çeken AMP Capital Investors Ltd.'ın dinamik varlık dağıtımı müdürü Nader Naeimi, "ABD piyasasında bir miktar köpürme görülmesiyle birlikte, Çin ve Japonya'daki piyasalarda değer görüyoruz" yorumunda bulundu.

Çin'de satınalma yöneticileri endeksi, Kasım ayında, 51.4 seviyesinde gerçekleşti. Bu veri Ekim ayındaki 18 ayın en yüksek seviyesi ile aynıydı ve Bloomberg'in anketine katılan 26 ekonomstin 24'ünün tahmininin üzerinde gerçekleşti.50 seviyesinin üzeri, sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.