Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

Altın New York'ta, ABD ekonomisinin güçlenmekte olduğuna ilişkin işaretlerin Fed'in parasal teşviği yavaşlatmaya hazır olduğu spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından, Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

ABD'de ISM imalat sanayi endeksi, Kasım ayında, Eylül ayındaki seviyesi olan 56.4'ten 57.3'e yükseldi ve analistlerin beklentisinin üzerine çıktı. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor. Altın geçen ay, Fed'in son toplantı tutanaklarını, yetkililerin ekonomideki iyileşme ile birlikte aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını "önümüzdeki aylarda" azaltabileceklerini işaret etmesinin ardından yüzde 5.5 düştü.

Tampa, Florida'da Optionsellers.com kurucusu James Cordier, "ISM verisi varlık alımlarının azaltılması anlaşmasına damgayı vurdu," dedi ve "Güvenli liman primi düştü, zira ekonomi iyileşiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.7 düşerek ons başına 1,228.70 dolara geriledi ve 8 kasım'dan bu yana en sert düşüşüne yönlendi. Fiyatlar ons başına 1,224.60 dolar ile 8 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Altın son 13 yılda ilk kez yıllık bazda kayba yöneldi. Bazı yatırımcılar, altının değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirdi. Bloomberg'in geçen ay düzenlediği anketine katılan ekonomistlere göre, Fed 18-19 Mart'taki toplantısında varlık alım programını aylık 70 milyar dolara düşürebilir. Fed2in bir sonraki toplantısı 17-18 Aralık'ta yapılacak.

Mart vadeli gümüş kontratları, New York'ta, yüzde 2.6 düşerek ons başına 19.515 dolara indi. Bu yılın en kötü performans gösteren değerli metali olan gümüş Kasım ayında yüzde 8.4 ile Haziran ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Nymex piyasasında, Mart vadeli palladyum yüzde 0.3 düşerek ons başına 717.35 dolara inerken, Ocak vadel, platin yüzde 1.1 kayıpla ons başına 1,353.70 dolara geriledi.

(17:30'da güncellendi)