Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:54'te güncellendi)

Ülke tahvilleri tüm dünyada, Euro Bölgesi, İngiltere, ABD ve Çin'de, beklenenden daha fazla genişlemesinin ardından geriledi. Altın ve ABD hisseleri büyük bir değişiklik yaşamazken, Yeni Zelanda ve Avustralya para birimleri ralli yaptı.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek, New York'ta saati ile 10:08'de yüzde 1.74'e çıktı. 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi beş baz puan yükselirken, aynı vadeli İngiltere tahvillerimin faizi altı baz puan sıçradı. Spot altın yüzde 1.8 değer kaybetti. Yeni Zelanda doları diğer 16 önemli para biriminin tamamı karşısında güçlenirken, Avustralya doları 11'i karşısında yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 geriledi, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi ise yüzde 0.1'in altında düşüş yaşadı.

Euro Bölgesi'nde imalat sanayi, Markit Ekonomics'in açıkladığı imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksinin Ekim ayındaki seviyesi olan 51.3'ten ve ilk açıklanan veri olan 51.5'ten daha yukarıya çıkarak 51.6 seviyesinde gerçekleşmesin de gösterdiği üzere genişledi. İspanya'da 51.1 çıkması beklenen imalat sanayi göstergesi 48.6 ile Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Çin'de imalat sanayi endeksleri Kasım ayında tahöinlerin üzerinde çıkarken, güney Kore, Hindistan ve Tayvan'ın imalat sanayi endeksleri yükseldi. ABD'de 55.1'e gerilemesi beklenen ISM imalat sanayi endeksi ise 57.3'e yükseldi.

Brüksel'de KBC Bank NV sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Mathias Van Der Jeugt, "Avrupa'da PMI'lar, İspanya hariç, beklenenden güçlü çıktı ve bu durum Alman tahvilleri üzerinde baskı oluşturuyor. Kısa vadede, veriler Avrupa Merkez Bankası'nın daha da gevşemeye gitme şansını sınırlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

(17:54'te güncellendi)