Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:00'de güncellendi)

Altın New York'ta, ABD ekonomik verilerinin Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlayacağı beklentilerini güçlendirmesi ve bunun sonucu değerli metallere yönelik güvenli liman talebinin azalacağı endişesi ile, son dört günde üçüncü kez düştü.

ABD ekonomisi, bugün açıklanan veriye göre, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3.6 büyüdü ve büyüme ilk açıklanan yüzde 2.6'lıkoranın üzerinde gerçekleşti. Bugün açıklanan diğer bir veri ise, ABD'de işsizlik başvurularının geçen hafta beklenmedik bir şekilde düşerek iki ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indiğini gösterdi. Fed'in geçen ay açıkladığı Ekim ayı toplantı tutanaklarına göre, Fed yetkilileri, istihdam piyasasının aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarının azaltılmasını garanti etmeye yetecek kadar düzeleceğinin işaretini verdi.

Chicago'da R.J. O’Brien & Associates'in kıdemli emtia brokerı Phil Streible, "Ekonomik veriler ve işsizlik başvuruları, ABD'nin doğru yolda olduğunun diğer bir göstergesi," dedi ve "Varlık alımlarının azaltılması net bir şekilde mümkün hale geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.9 düşerek, New York saati ile 09:48'de, ons başına 1,223 dolara indi. Fiyatlar dün 1,210.80 dolar ile 5 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Metal bu yıl dün itibariyle yüzde 26 değer kaybetti ve 13 yılda ilk kez yıllık bazda düşüşe yönlendi. bazı yatırımcılar, hisse senetlerinde ralli olduğu ve enflasyonun düşük kaldığı bir ortamda, metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirdi.

Altın, Fed'in finans sistemine 2 trilyondan fazla nakit enjekte etmesi ile birlikte, Aralık 2008-Haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 yükseldi. Fed'in bir sonraki toplantısı 17-18 Aralık^ta yapılacak.

Mart vadeli gümüş kontratları Comex'te yüzde 2.5 düşerek ons başına 19.33 dolara indi.

(18:00'de güncellendi)