Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de istihdam piyasasındaki ilerleme sinyallerinin, Fed'i tahvil alımlarını azaltmaya teşvik edeceği endişesi üzerine Asya Borsaları düştü; MSCI Asya Pasifik Endeksi 3 haftanın en düşüğüne geriledi.

Satışlarının yüzde 34'ünü Kuzey Amerika'da gerçekleştiren Japon otomobil üreticisi Nissan Motor Co. yüzde 3.5 değer kaybetti. Avustralya'nın en büyük havayolu şirketi Qantas Airways Ltd., istihdam kesintisi açıklaması ve rekabetten ötürü ilk yarıda 300 milyon Avustralya dolar zarar tahmininde bulunmasının ardından yüzde 11 düştü. Standard Chartered Plc., bankanın tüketim bankacılığı birliğindeki tam yıllık operasyonel kârının en az yüzde 10 düşeceğini söylemesinden ötürü Hong Kong'ta yüzde 4.8 düşüş kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 139.45 puana gerileyerek 13 Kasım'dan bu yana en düşük kapanışına hazırlanıyor. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 2 hisse değer kaybetti. Fed politika yapıcıları Ekim'deki son toplantılarının tutanaklarının, ABD ekonomisi bekledikleri şekilde ilerleme kaydetmesi hâlinde aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltabileceklerini göstermesinin ardından 17-18 Aralık'ta toplanacak.

İnsanlar tahvil alımlarının azaltımının olası etkilerini sindirirken, önümüzdeki haftalarda daha yumuşak piyasalar görüleceğini söyleyen White Funds Management'ın fon yöneticilerinden Angus Gluskie, "Uzun vadeli ekonomik görünüm konusunda hâlen iyimserseniz, bu bir alım fırsatı olabilir. Hâlâ hisse yatırımı için makul bir ortamdayız" yorumunda bulundu.

ABD'de şirketler geçtiğimiz ay istihdam analistlerin beklentisinin üzerinde ekleme yaparak, yarınki tarımdışı istihdam verilerinin, daha erken QE azaltımını muhtemel hâle getirebileceği endişelerini artırdı. ABD'de bugün ilk işsizlik maaşı başvuruları ve büyüme rakamları açıklayacak. Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın bugünkü para politikası toplantılarında faizleri rekor düşükte bırakması bekleniyor.