Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şanghay Bileşik Endeksi'nin dün 3 ayın zirvesine tırmanmasının ardından Çin Borsası bugün geri çekildi. Telefon şirketleri ve küçük ölçekli şirket hisseleri değer kaybederken, tüketime bağlı hisseler değerlendi.

Hükümetin yerli operatörlere 4G kablosuz ağ hizmeti sunmalarına onay vermesinin ardından yatırımcıların bu yılın en iyi 2. performansına sahip sektörü olan telekom şirketlerinin hisselerinde satışa geçmesiyle ZTE Corp. 6 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Leshi Internet Information&Technokogy Co., hükümetin hisse tekliflerini yeniden başlatma planını açıklamasının ardından dördüncü gününde de yüzde 6.3 düştü. BesTV New Media Co., Walt Disney Co. ile Çin'de ortaklık iştirakı için imza atmasının ardından tüketici şirketlerinde kazançlara öncülük etti.

Şanghay Bileşik Endeksi dün yüzde 1.3 ralli yapmasının ardından yüzde 0.1 kayıpla 2,250.11 puana geriledi. Tebon Securities Co.'nun analistlerinden Zhang Haidong, hükümetin 4G lisanlarına ilişkin açıklamasının ardından yatırımcılar telefon şirketlerinde kâr satışı yaptığını söyledi. CSI 300 Endeksi'nde telekom hisseleri endeksi bu yıl yüzde 36 ralli yaptı.

Zhang, son 2 gündeki kazançların ardından bir miktar satışın olduğunu belirterek, "Ufak ölçekli şirketler hâlen düşüyor çünkü yüksek değerlemelere sahip oldukları düşünüldüğünde yeni ilk halka arzlar, onlar için kötü haber" dedi.

CSI 300 Endeksi, telekom şirketleri endeksinin yüzde 3.6 düşmesiyle, yüzde 0.1'in altında kayıpla 2,474.94 puana geriledi. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.3 düşüş kaydetti. Küçük ölçekli şirketler endeksi ChiNext Endeksi yzüde 1.9 gerileyerek bu haftaki kayıplarını yüzde 11'e genişletti.