Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), politika yapıcıların yeni ekonomik tahminler konusunda değerlendirme yapmaları ile birlikte, politika faizini değiştirmeyerek, rekor düşük seviyede tuttu.

Yönetim Konseyi, bugün Frankfurt'taki toplantıda, politika faizi olan temel refinansman faizini, geçen ayki çeyrek puan indirmesinin ardından, değiştirmeyerek yüzde 0.25'te bıraktı. Bu karar, Bloomberg'in anketine katılan 60 ekonomistin tümü tarafından doğru tahmin edildi. Yetkikiler ayrıca, mevduat faizini sıfır ve marjinal borç verme faizini ise yüzde 0.75'te tuttu.

AMB Başkanı Mario Draghi, TSİ 15:30'da düzenleyeceği basın toplantısında, enflasyon ve büyüme tahminlerini açıklayacak. Bu tahminler, "merkez bankası deflasyonu önlemek ve bölge ekonomisindeki toparlanmayı desteklemek için yeterli adımları attı mı yoksa daha fazla ortodoks olmayan tedbirlere dönme ihtiyacı mı duyacağına" ilişkin tartışmaları güçlendirebilir.

Londra'da Royal Bank of Scotland Group Plc kıdemli ekonomisti Richard Barwell, "Eğer durum kötüye giderse, Konsey, harekete geçmek için hazır, istekli ve buna muktedir," dedi ve "Çeşitli olağan dışı araçlar masada ve Konsey bunları kullanmaya hazır, ancak Draghi 'paniğe gerek yok' mesajı gönderecek" şeklinde görüş bildirdi.

Politika yapıcıların tartıştıkları seçeneklerden biri negatif mevduat faizi. Diğer olası araçlar, varlık alımları ve şirketlere ve hanehalkına kredi akışını iyileştirme amaçlı uzun vadeli kredileri kapsıyor. Avrupa Merkez Bankası ayrıca, iletişimi güçlendirmek için aylık toplantılarının bir özetini yayınlamaya da karar verebilir.