Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, yetkililerin gelecek yıl için enflasyon tahminini aşağı çektiğini söyledi ve AMB!nın faizleri görülebilir bir gelecekte düşük tutacağının işaretini verdi.

Draghi, bankanın bölgenin kırılgan ekonomisine desteğine yönelik taahhüdünün altına çizerek, yetkililerin faizleri uzun bir süre düşük tutmaya hazır olduğunu kaydetti.

Draghi, AMB'nin politika faizini yüzde 0.25'te tutma kararını almasının ardından Frankfurt'ta düzenlediği basın toplantısında, "Uzun bir düşük enflasyon dönemi yaşayabiliriz," dedi ve geçen ayki beklenmedik faiz indirimi kararı sonrası kullandığı söylemi yineledi. Avrupa Merkez Bankası bugünkü toplantısında, politika faizini rekor düşük seviye olan yüzde 0.25'te tuttu.

Draghi, politika yapıcıların deflasyonu önlemek ve bölgenin ekonomik toparlanmasını desteklemek için yeterince adım atıp atmadıklarını ya da negatif mevduat faizi gibi tedbirlere gidilmesine ihtiyaç olup olmadığını tartışmaları ile birlikte, borçlanma maliyetlerini "uzun bir dönem" için düşük seviyede tutma taahhüdünü yineledi.

Avrupa Merkez Bankası, 2014 yılı için enflasyon tahminini öncekine göre 0.2 yüzde puanı düşürerek yüzde 1.1'e indirdi. Banka 2015'te yüzde 1.3 enflasyon öngördü ve bu yıl için ilk defa tahminde bulundu.

AMB bu yıl için tahminini değiştirmedi ve ekonominin yüzde 0.4 daralacağını öngördü. Banka 2015 yılı için büyüme tahminini yüzde 1.1 ve 2015 için yüzde 1.5 olarak açıkladı. AMB Eylül ayında ekonominin gelecek yıl yüzde 1 büyüyeceği tahmininde bulunmuştu.

Draghi, "Gelişmeleri yakında takip ediyoruz ve eldeki tüm entsrumanları değerlendirmeye hazırız," dedi ve "Para politikası duruşumuz, gerekli olduğu sürece, genişlemeci kalmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

Draghi, artan emtia fiyatları, zayıf iç talep ve yavaş ihracat büyümesinin hep birlikte, Euro Bölgesi ekonomisinin görünümüne ilişkin aşağı yönlü riskler oluşturduğunu söyledi. Draghi ayrıca, euro kullanan 18 ülkenin hükümetinin yapısal reformları uygulamada başarılı olamaması durumunu da bir risk olarak tanımladı.

Draghi, 28 Ekim'deki konuşmasında, "Küresel para ve finans piyasası koşullarındaki gelişmeler ve buna ilişkin belirsizlikler, ekonomik koşulları olumsuz etkileme potansiyeline sahip demişti.

Draghi bugünkü basın toplantısında, AMB'nin sıfır seviyesinin altındaki mevduat faizine "teknik olarak hazır" olduğunu, ancak yönetim Konseyi'nin negatif faizi bugün "çok kısa" görüştüğünü söyledi. Böylelikle Draghi mevduat faizinin negatife düşürülmesi konusunda bir işaret vermedi. Mevduat faizi, bankalarının fazla likiditesini merkez bankasında park etmeleri durumunda uygulanan faize deniyor. Bu faiz şu anda sıfır seviyesinde.