Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, AMB Başkanı Mario Draghi'nin politika yapıcıların ekonomiyi hareketlendirmek için negatif mevduat faizi kullanacağına dair bir işaret vermemesi üzerine dolar karşısında beş haftanın en yükseğine çıktı.

AMB gösterge faiz oranını Frankfurt'taki toplantıda rekor düşük seviye olan yüzde 0.25'te bırakmasına rağmen euro, 16 büyük döviz kuru karşısında değer kazandı. İngiliz sterlini, İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarını rekor seviyede tutmasıyla, euro karşısında düşüşün üçüncü gününe girdi. Küresel para birimi volatilitesi endeksi 8 haftanın en yükseğine çıktı. Norveç kronu, euro karşısında dört yılın en düşük seviyesini gördü.

"Draghi'nin demediği şeylerden dolayı euroda yükseliş görüyoruz," diyen Londra merkezli Commerzbank AG'nin stratejisti Peter Kinsella, "Parasal genişleme veya negatif mevduat faiziyle ilgili bir belirti yok" diye ekledi.

JPMorgan'ın Küresel FX Volatilite Endeksi 10 Ekim'den beri en yüksek seviye olan yüzde 8.81'e çıkmasıyla, artışın dördüncü gününe girdi. Gösterge endeks 28 Ekim'deki yüzde 7.55 kadar düşük seviyelerden yükseldi.

Draghi basın toplantısında AMB'nin mevduat faizini sıfırın altına indirmeye teknik olarak hazırken, Yönetim Konseyi'nin bugünkü toplantıda negatif oranı hakkında kısaca konuştuğunu açıkladı. Mevduat faizi, AMB'nin bankaların merkez bankasına park ettikleri fazla likiditeye uyguladıkları faiz oranıdır. Şu andaki mevduat faizi sıfır olarak belirlenmiştir.