Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:05'te güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, beklenenden daha iyi çıkan Çin ihracat verisinin küresel ekonominin güç kazanmakta olduğuna ilişkin iyimserliği güçlendirmesi sonrası son üç haftanın en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Hindistan hisse senetleri rekor seviyeye çıktı. ABD Hazine tahvilleri değer kazandı ve ABD'de doğalgaz soğuk hava koşulları nedeniyle sıçradı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1 yükselerek, New York saati ile 09:31'de, 1,011.93 puana çıktı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1'den az bir çıkış gerçekleştirdi. Hindistan hisselerinin göstergesi S&P BSE Sensex Endeksi, mıuhalefet partisinin dört eyalette seçimleri kazanmasının ardından yüzde 1.6'lık bir çıkış gerçekleştirdi. Yen 16 önemli para biriminin çoğu karşısında düştü ve euro karşısında beş yılı aşkın sürenin en zayıf seviyesine indi.  ABD'de doğalgaz fiyatları, Kanada'dan kutup havasının gelmesi ile birlikte buz fırtınası kopmasının ardından yüzde 1.9 sıçradı.

Çin'de dış ticaret fazlası, ihracatın son yedi ayın en hızlı artışını göstermesi ile birlikte genişledi ve ABD'de tarım dışı istihdamın beklenenden daha iyi çıkması ile birlikte, küresel ekonominin Fed'in varlık alımlarını azaltmasının olumsuz etkisi ile başedebileceğine olan güveni artırdı. Bugün açıklanan veriler, Almanya'da sanayi üretiminin Ekim ayında beklenmedik bir şekilde düştüğünü ve ihracatın yükselişini üçüncü aya taşıdığını gösterdi. ABD'de Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, Cuma günkü istihdam ve işsizlik oranı verileri sonrası bugün konuşma yapacak.

Londra'da Amiya Capital LLP gelişen piyasalar stratejisti Michael Wang, "Çin ihracatı beklenenden çok daha güçlüydü ve bu, kuzey Asya'nın kalan kısmına yardımcı oluyor," dedi ve "Hindistan'da, muhalefet eyalet seçimlerinde beklenenden daha başarılı oldu. Gelişen piyasalara yönelik bekleyişler yaz dönemine nazaran daha olumlu, zira gelişen piyasalarda büyüme çevrimi en azından ivme kazanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

(17:05'te güncellendi)