Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) ham petrol üretimi Kasım'da son 2 senenin en düşük seviyesine gerilemesiyle, örgütün üretiminin 30 milyon varil tavanının altına düşüşünün 3. ayına girilmiş oldu.

OPEC verilerine göre, örgüt Ekim'de 29.83 milyon varil ham petrol üretirken, Kasım'da Mayıs 2011'den beri en düşük seviye olan 29.63 milyon varil üretti. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi'ye göre üyelerin "memnun olmasından" dolayı, örgüt, Viyana'daki 4 Aralık toplantısında 30 milyonluk üretim limitini aynı tutma kararı aldı.

OPEC bugün, "Üye ülkeler bu kararı alarak, düzenli ve dengeli petrol piyasası üzerinde olumsuz etki yaratabilecek beklenmedik olaylara karşı hızlıca cevap vermedeki kararlılıklarını tekrar gösterdiler," diye açıkladı.

BNP Paribas SA, Citigroup Inc. ve Deutsche Bank AG analistleri, Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı OPEC üyelerinin küresel arz fazlalığını önlemek için muhtemelen üretimi düşürmek zorunda kalacaklarını tahmin ediyorlar. ABD son 25 yılın en çok petrolünü üretirken, Irak, Libya ve İran gelecek aylarda petrol ihracatlarını arttırmayı planladıklarını belirttiler.

Verilere göre, OPEC'in en büyük üreticisi Suudi Arabistan'daki üretim, Ekim'deki günlük 9.71 milyon varilden bu ay, beş ayın en düşük seviyesi olan 9.63 milyon varile geriledi. Üretim Libya, Nijerya, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir ve Kuveyt'de düşerken, Irak, İran ve Angola'da arz arttı.