Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de bütçe müzakerelerinde anlaşma sağlanarak, otomatik harcama kesintilerinin önümüzdeki 2 yılda 63 milyar dolar azaltılmasına karar verildi. Anlaşmanın Senato ve Temsilciler Meclisi onayından geçmesi hâlinde federal hükümetin Ocak'ta kapanma riski de ortadan kalkacak.

Müzakereciler 3 yıldır devam eden mali restleşme döngüsünü kırarak, otomatik harcama kesintilerini önümüzdeki 2 yılda 63 milyar dolar gevşetilmesi ve bütçe açığının 23 milyar dolara indirilmesi konusunda anlaştı.

Anlaşmanın baş mimarları Senatör Patty Murray ve Temsilciler Meclisi üyesi Paul Ryan, bu tavizin, fonlama yetkisi 15 Ocak'ta sonlandığında gükümetin kapanmasını önleyeceğini ve mali çekişmelerden olumsuz etkilenen Amerikan ekonomisine yardımcı olacağını söyledi.

Washington eyaleti Demokrat senatörü olan Murray, "Kongre'in bazı yaraların iyileştirilmesi için devreye girmesi önemli" dedi.

Wisconsin Cumhuriyetçi senatörü Ryan ise anlaşmayı, "doğru yönde bir adım" olarak niteleyerek, "Bölünmüş bir hükümette her zaman istediğinizi almıyorsunuz" dedi.

Cumhuriyetçiler'in çoğunluk olduğu Temsilciler Meclisi'nde bu hafta değerlendirilecek olan bipartizan bütçe planı, ABD'nin bu yılki harcamalarının 1.01 trilyon dolar olmasını öngörüyor. 2011'deki bütçe anlaşmasında 967 milyar dolarlık bütçe belirlenmişti. Anlaşma, savunma harcamalarını 520.5 milyar dolar, savunma dışı harcamaları ise 491.8 milyar dolar olarak belirliyor.

Yasakoyucular anlaşmanın, ABD'nin bütçe açığını 20 ila 23 milyar dolar azaltacağını öngördü.

ABD Bakanı Barack Obama anlaşmayı "harcama önceliklerindeki hedeflerinden bazılarını yerine getirmek için iyi bir ilk adım" olarak adlandırdı.