Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kiev'de polis, eylemcilerin kamp yaptığı alana sabaha karşı erken saatlerde baskın düzenledi. Eylemciler ve polis araasında saatlerce süren arbade yaşandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in AB dış politika şefi Catherine Ashton ile görüşmesi ve Ukrayna'nın AB entegrasyonuna dair görüşmelere devam etme sözü vermesinin birkaç saat sonrasında polis, Kiev'in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı'nda yerlerini almaya başladı.

Kiev'de polisin Aralık'ın başında kullandığı şiddet onlarca kişinin yaralanmasına neden olurken, bu sabahki baskın hem eylemciler hem de polis açısından daha barışçıl oldu.

ASHTON VE YANUKOVİÇ BİR ARAYA GELDİ

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile görüştü.

Ashton, taraflararası diyaloğun ve siyasi çözümün gerekliliğine ilişkin AB'nin mesajlarını vermek üzere başkent Kiev'e geldi. Muhalefet ve iktidarla temaslarda bulunmak üzere Ukrayna'ya iki günlük ziyaret gerçekleştiren Ashton, Cumhurbaşkanı Yanukoviç ile bir araya geldi. Yanukoviç ile 3,5 saat süren görüşmeyle ilgili detay verilmezken, Ashton'ın sözcüsü Maya Kosyanchich, görüşme sırasında tüm meselelerin ele alındığını ifade etti.

Ashton, akşam üzeri Avrupa Komisyonu Delegasyonu Ukrayna Başkanı Yan Tombinski, Dışişleri Bakanı Vladimir Ogryzko ve muhalif Anavatan Partisi lideri Arseniy Yatsenyuk eşliğinde meydana gelerek göstericilerle bir süre sohbet etti.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Ashton, akşam geç saatlerde muhalefet liderleri Vitaliy Kliçko (Udar Partisi), Oleg Tyagnibok (Özgürlük Partisi), Arseniy Yatsenyuk (Anavatan Partisi) ile bir araya geldi.

Udar Partisi'nden görüşme ile ilgili yapılan açıklamada, "Bugün Ukraynalıların Avrupalı demokratik bir ülke olması için dünyadan büyük ilgi ve destek var. Avrupalı ortaklarla istişareler devam edecek" denildi.

Ashton, yarın da temaslar gerçekleştirecek.