Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İhracatçıların, yenin dünkü kazançlarını genişletmesiyle değer kaybetmesi üzerine Tokyo Borsası 3 günlük artışını sonlandırdı.

Satışlarının yüzde 30'unu Kuzey Amerika'da gerçekleştiren otomobil üreticisi Mazda Motor COrp. yüzde 1 değer kaybetti. Nippon Securities Co. , SMBC Nikko Securities Inc.'in şirketin notunu indirmesinin ardından Nikkei 225 Endeksi'nde en sert düşüşü kaydetti. Gree Inc. , Goldman Sachs Group Inc.'in, beklenenden daha büyük maliyet kesintisi yapan mobil oyun şirketinin görünümünü yükseltmesi üzerine yüzde 2.3 yükseldi.

Topix Endeksi dün bu yıl 22 Mayıs'ta kaydettiği zirvesine yüzde 1.5 mesafede kapanmasının ardından bugün yüzde 0.5 kayıpla 1,250.45 puana geriledi. Endekste 33 sektör grubunun 2'si hariç hepsi düşüş kaydetti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.6 düşüşle 15,515.06 puana indi. Yen, dün dolar karşısında yüzde 0.4 güçlenmesinin ardından bugün de yüzde 0.1 değer kazanarak 102.75 seviyesine çıktı.

Yenin kısa pozisyonlara zarar vermeden yükseldiğini ve bunun da vadeli kontratların hisseleri aşağı taşımasına neden olduğunu söyleyen Mizuho Securities Co.'nun kıdemli teknik analistlerinden Yutaka Miura, "Muhtemelen piyasanın Mayıs zirvesine yakın olmasından ötürü satış görüyoruz" dedi.

Topix Endeksi bu yıl Başbakan Shinzo Abe ve Japonya Merkez Bankası'nın 15 yıldır devam eden deflasyonu sonlandırma çabalarıyla yüzde 45 yükselerek, Bloomberg'in izlediği 24 gelişmiş piyasa ekonomisi arasında en iyi performansı gösterdi.. Endeks, bugün defter değerinin 1.27 katından işlem görürken, bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.60; Stoxx Europe 600 Endeksi içinse 1.75 katında seyrediyor.