Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:04'te güncellendi)

ABD hisseleri emtia üreticilerinin öncülüğünde düşüşü ikinci güne taşırken, yatırımcılar Fed'in teşvikleri azaltma ihtimali ve bütçe görüşmelerine ağırlık verdi. Benzin ve petrol, petrol stoklarına yönelik hükümet verileri öncesinde düşerken, İspanya beş yıl vadeli tahvil faizleri 2005'ten bu yana en düşük orana geriledi.

New york saati ile 10:04'te, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.3 gerilerken Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 düştü. WTI petrolün varil fiyatı dün son yedi haftanın en yükseğine ulaşmasının ardından yüzde 0.7 gerileyerek 97.86 dolar oldu ve benzin yüzde 1.2 düşüşle galon başına 2.6501 dolar oldu. İspanya'da beş yıl vadeli tahvilin faizi sekiz baz puan kadar azalarak yüzde 2.517 seviyesine indi. Yen dolar karşısında yüzde 0.3 güçlenerek 102.53 yenden işlem gördü.

ABD'li yasa koyucular dün bütçe konusunda, önümüzdeki iki yılda otomatik harcama kısıntılarını yaklaşık 63 milyar dolar azaltacak ve açığı 20 milyar dolar azaltarak 23 milyar dolara düşürecek bir plan üzerinde anlaştı. Bu anlaşma, işsizlik oranının beş yılın en düşük seviyesine indiğini gösteren veri ve daha fazla ekonomistin Fed'in varlık alımlarını gelecek hafta düşüreceği tahmininde bulunmasının ardından geldi.

UBS AG'nin refah yönetimi biriminin şef yatırım yetkilisi Alexander Friedman, Bloomberg Television'da Anna Edwards'a yaptığı değerlendirmede, "Bütçe anlaşması kendi başına, en iyisiyle, bir sinyal ve yeni yılın başında hükümet kapanmayacak," dedi ve "Ancak bundan zafer ilan edilmemeli. 2014 yılı için kilit mesaj, reel ekonomominin daha iyiye gitmesi. Ancak yatırımcılar için, muhtemelen son beş yılda görüldüğü kadar iyi seyir olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in 6 Aralık'ta gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 34'ü, Fed'in Aralık ayı toplantısında aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını düşürebileceğini düşünüyor. Bu oran, 8 Kasım'daki ankette yüzde 17 seviyesindeydi.

(18:04'te güncellendi)