Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin Borsası, yatırımcılar, önümüzdeki yılın ekonomi politikalarını belirleyecek yüksek düzeydeki hükümet toplantısından çıkacak sonuçları değerlendirirken 1 ayın en büyük düşüşüne işaret etti.

En büyük kömür üreticileri China Shenhua Energy Co. ve China Coal Energy Co., ülkenin ekonomi planlamacısının hava kirliliğinin artmasından ötürü önümüzdeki yılda kömür tüketimini azaltıcı önlemler açıklamasının ardından yüzde 1.5 değer kaybetti. Çin'in borsada işlem gören en büyük aracı kurumu Citic Securities CO. yüzde 4 geriledi. Shanghai Waigaoqiao Free Trade Zone Development Co. yüzde 4.4 kayıpla, bu yıl yüzde 273'e ulaşan kazançlarını azalttı. CSI 300 Endeksi'ndeki 10 sektör grubunun hepsi düştü.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.3 kayıpla 2,208.01 puana gerileyerek 13 Kasım'dan bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Endeks bu yıl yüzde 2.5 aşağıda seyrediyor. Çin'in dün başlayan ve yarın sona erecek olan merkezi ekonomi çalıştayı, 2014'teki makroekonomi politikalarının tonunu ve  büyük hedefleri belirleyecek.

Piyasanın GSYH büyüme hedefi gibi, ekonomi çalıştayından çıkacak sonuçları beklediğini söyleyen Zheshang Securities Co.'nun stratejistlerinden Wang Weijun, "Diğer ülkeler ile kıyaslandığında Çin'in kömür tüketimi çok daha fazla. Bu oranın gelecekte azalması bir trend ve bu da kömür hisselerini aşağı çekecek" dedi.

CSI 300 Endeksi yüzde 1.4 kayıpla 2,418.25 puana gerilerken, Hang Seng China Enterprises Endeksi de yüzde 2.5 düştü. Bloomberg China-US Endeksi dün yzüde 0.6 yukarıda kapandı. Şanghay endeksindeki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 0.5 altında seyretti.