Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Euro Bölgesi'nde imalat sanayinin ekonomistlerin tahminlerinden daha iyi çıkmasının ardından son beş günde ilk kez yükselirken, ABD hisse senedi gösterge endeksleri, Ağustos ayından bu yana en kötü haftalık performanslarının ardından sıçradı ve euro güç kazandı. Brent petrolü, Libya'da isyancıların limanların kontrolünü bırakmayı kabul etmemesinin ardından ralli yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 09:32'de, yüzde 1.1 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.3765 seviyesine çıktı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0.1 geriledi. Yen dolar karşısında son beş yılın en düşük seviyesinden yükseldi ve ABD Hazine tahvilleri yükselişini ikinci güne taşıdı. Brent türü ham petrol yüzde 1.4 sıçradı ve fuel oil ve benzin yükselerek, emtia grubundaki yükselişlere öncülük etti.

Euro Bölgesi'nde imalat sanayi, Londra merkezli Markit Economics'in açıkladığı veriye göre, Almanya'nın öncülüğünde, 31 ayın zirvesine çıktı. ABD'de açıklanan diğer bir veri, sanayi üretiminin Kasım ayında son bir yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdiğini gösterdi. Bu durum, dünyanın en büyük ekonomisinde imalat sanayinin güçlenmekte olduğunu işaret ediyor. Fed'in iki gün sürecek olan politika toplantısı yarın başlayacak ve ekonomistler, Fed politika yapıcılarının varlık alımlarını azaltmaya başlama ihtimalinin arttığı görüşünde.

Londra'da Fidelity Worldwide Investments'ın varlık tahsis direktörü Trevor Greetham, Bloomberg Television'da Francine Lacqua'ya yaptığı değerlendirmede, Fed'in varlık alımlarını azaltması durumunu işaret ederek, "Bu Çarşamba olabilir," dedi ve "Fed, varlık alımlarının azaltılmasının sıkılaştırma olmadığını söylemeye devam ediyor. Gaz pedalına basmaya devam ediyorlar, frene değil" şeklinde görüş bildirdi.

(17:00'de güncellendi)