Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin en büyük dış kreditörü Çin, Fed'in beklenmedik bir şekilde varlık alımlarını azaltmama kararı almasının ardından, sahip olduğu ABD Hazine tahvilleri miktarını Ekim ayında artırarak, Temmuz 2011'deki rekor seviyeye yaklaştırdı.

Çin'in elindeki ABD Hazine tahvillerinin miktarı, ABD Hazine Bakanlığı'nın dün açıkladığı verilere göre, 10.7 milyar dolar ya da yüzde 0.8 artarak 1.304 trilyon dolara çıktı. Bu tutar Temmuz 2011'de 1.314 trilyon dolar ile rekor seviyeye çıkmıştı. yabancıların elindeki toplam ABD Hazine tahvilleri ise 600 milyon dolar ya da yüzde 0.01 artarak 5.65 trilyon dolara ulaştı.

Fed yetkilileri 18 Eylül'deki toplantıda aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını değiştirmeyerek traderları şaşırttı ve piyasalarda belirsizlik yarattı. Bloomberg'in 6 Aralık'ta gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 66'sı, Fed politika yapıcılarının varlık alımlarını bu haftaki toplantıda azaltmasını beklemiyor. Çin'in ABD Hazine tahvillerine yönelik talebi, Döviz rezervlerinin Temmuz-Eylül döneminde yüzde 4.7 artması ve Çin Merkez Bankası'nın yuanı yönetmekte olduğu bant içinde tutmak istemesi ile birlikte yükseldi.

Stamford, Connecticut'ta RBS Securities Inc. ABD Hazine tahvilleri stratejisti John Briggs, "Para bu ülkeye girdiğinde, müdahaleye dönüşüyor ve müdehale de ABD Hazine tahvillerine gidiyor," dedi ve "Fed varlık alımlarını azaltmadığında, bu piyasalarda baskı azalıyor ve paranin bir kısmı Çin'in de içinde bulunduğu gelişen piyasalara gidiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Çin yuanı dolar karşısında, Şanghay saati ile 11:41'de 6.0712 seviyesinde işlem görüyordu. Dünkü seviye 6.0715 idi. ÇÇin yuanı dolar karşısınd abu yıl yüzde 2.6 değer kazandı ve 10 Aralık'ta 6.0703 ile 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı.