Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, yatırımcılar Fed'in bugün başlayacağı toplantılarda tahvil alımını kesip kesmeyeceğini fiyatlarken, Topix Endeksi'nin beş günün ilk yükselişini kaydetmesiyle değer kazandı.

Cirosunun yarısına yakınını Kuzey Amerika'da yapan Honda Motor Co yüzde 0.7 ilerledi. Dai-ichi Life Insurance Co, Barclays Plc'nin hisselerin yatırım görünümü yükseltmesiyle yüzde 3.8 arttı. Sumitomo Chemical Co., Bank of America Corp.'un hisselerini önermesiyle yüzde 6.6 güçlenirken, Riso Kyoiku Co. yüzde 15 geriledi.

Topix Endeksi yüzde 0.8 kazançla Tokyo'da 1,232.31 puandan kapanırken, 33 sektörden 30'u yükseliş kaydetti. Gösterge endeks bundan önceki 4 günde yüzde 2.7 kayıp yaşadı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 artışla 15,278.63 puanı gördü. Fed toplantısından önce ABD ve Avrupa'da imalat büyümesi kaydedildi.

Tokyo'da Sumitomo Mitsui Financial Group Inc.'nin bir birimi olan SMBC Friend Securities Co.'nun stratejistlerinden Toshihiko Matsuno, "Fed'in varlık alımları azaltma ihtimali arttı, ancak bu ekonominin güçlü olduğunun da bir kanıtı," dedi ve "Piyasa varlık alımlaarının azaltılmasının olumsuz yönlerinin büyük bölümünü satın aldı" şeklinde görüş bildirdi.

Fed politika yapıcıları ekonomik büyümenin kaynak alımını azaltmak için güçlü olup olmadığını anlamak için ekonomik verileri ve Washington'daki bütçe görüşmelerini değerlendirdiler. Temsilciler Meclisi geçen hafta otomatik harcama kesintilerinin azaltarak hükümet kapanışını önleyecek bütçe anlaşmasını onayladı. Senato'nun tasarıyı bu hafta oylaması bekleniyor.  

Bloomberg'in 6 Aralık tarihli anketinde Fed'in tahvil alımını 17-18 Aralık toplantısında azaltmasını bekleyen ekonomistlerin oranı yüzde 34 olarak gerçekleşti. Bu oran 8 Kasım anketinde yüzde 17'ydi.