Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, merkez bankalarının görevinin 100 yıl öncesiyle aynı olduğunu ancak ellerindeki araçların çok daha çeşitlendiğini ve geliştiğini belirtti.

Fed Başkanı Bernanke, Federal Rezerve Kanunu'nun kabul edilişinin 100. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, merkez bankalarının finansal sisteme likidite sağlama, fiyat istikrarını koruma ve ekonomik toparlanmaya destek olma görevlerinin bugün de devam ettiğini ancak ellerinde bulunan ve geçmişe kıyasla çok daha gelişmiş metodlar sayesinde bu görevlerini daha önce görülmemiş boyutta yapabildiklerini ifade etti.

2008 krizinden sonra Fed'in sadece ticari bankalara değil, banka dışı finansal kurumlara da likidite sağladığını hatırlatan Bernanke, finansal sistemdeki kalıcı düzelmenin ancak sisteme duyulan güveni yeniden restore etmekle mümkün olacağını kaydetti.

Finansal sistemin istikrarının sağlanmasının merkez bankalarının görevi arasında cok önemli bir yer tuttuğuna değinen Bernanke, kriz sonrası sisteme bir bütün olarak yaklaştıklarını ve benimsedikleri makroihtiyari yaklaşım çerçevesinde bankalara daha katı denetim kuralları getirdiklerini ve zayıf bankaların düzenli bir şekilde sistem dışına çıkabileceği yapıyı kurduklarını anlattı.

Fed'in görevini etkin bir şekilde yapabilmesinde açıklık ve iletişimin önemine de değinen Bernanke, bu çerçevede bankanın iki temel görevi olan fiyat istikrarı ve tam istihdam hedeflerini yeniden tanımladıklarını hatırlattı. Fed'in piyasaları yönlendirmesini bu çerçevede değerlendiren Bernanke, şeffaflığı artırma politikasının aynı zamanda kendi kişisel hedefi olduğunu da kaydetti. Bernanke, şeffaflık ve iletişimin hesap verebilirliği de artırarak kamuoyu güvenini sağlama yolunda büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

AA