Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Meclisi, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, anayasanın 20'inci yıl dönümü vesilesiyle gönderdiği genel af tasarısını kabul etti.

Kremlin İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan ve Putin tarafından meclise gönderilen genel af tasarı, ilk oturumda 442 oyla kabul edildi.

Yaklaşık 25 bin kişiyi kapsaması beklenen genel aftan, 5 yıla kadar ceza almış hükümlüler, suç işlemekle itham edilenler veya şüphelenilenlerin yanı sıra Rusya'ya yönelik belirli hizmeti olan kişiler yararlanabilecek. Aftan, ağır suç işlemiş, daha önce aftan yararlanmış ve tutukluluğu süresinde idari ceza almışlar yararlanamayacak.

Affın resmi gazetede yayınlandıktan sonra 6 ay içerisinde uygulanması öngörülüyor. Meclis ayrıca Putin tasarısının dışında görüşülen 9 af taslağını reddetti.


- "Putin affı" kimleri kapsıyor?

Rusya anayasasının 20'inci yıl dönümü vesilesiyle teklif edilen af önerisinin taslak metni, Kremlin internet sitesinde yayımlanmıştı. Metne göre, af kapsamına, 18 yaşından küçük çocuğu olan kadınlar, hamileler ve 55 yaş üstü kadınlar, 60 yaş üstü erkekler, birinci ve ikinci gruba giren engelliler, Çernobil'den etkilenenlerin yanı sıra asker ve polisler de giriyor. Genel aftan, gözaltında bulunanların, yargılanmasına tutuklu devam edilenlerin ve 5 yıla kadar hapis cezası almış olanların yararlanacağı ifade ediliyor.

Aftan, güç ve tehdit unsurlarını kullanarak toplumu tehlikeye atacak suçlardan ceza alanlar, daha önce aftan yararlananlar, hapiste ceza alanlar yararlanmayacak.

Rusya Devlet Başkanı Putin, genel affın dengeli olmasını ve insani boyutunun dikkate alınmasını talep etmişti.


- Rusya Federasyonu'nda daha önce çıkarılan aflar

Rusya Federasyonu'nda Putin'in son genel af tasarısından önce farklı alanlarda ve büyüklüklerde 10 kadar af çıkarıldı.

Rusya Meclisi, 23 Şubat 1994'te politik ve ekonomik af kararı aldı. Bu afla 23 bin kişi hapisten çıkarken, 13 bin kişinin de ceza süresinde indirime gidildi. 1996 ve 1997 yıllarında çıkan af ise terör faaliyetlerine karışanlara yönelikti. 1999'da alınan kararla yaklaşık 24 bin kişi affedildi. Rusya'da 1999 yılında Kuzey Kafkasya'da terör faaliyetlerinden dolayı mahkum edilenlere af kararı çıktı. 2001 yılında Rusya'da 18 yaşını doldurmamışlara ve kadınlara yönelik genel af çıkartıldı. Af kapsamında 10 bin çocuk ve 14 bin kadın tahliye edildi. 2003 ve 2006 yıllarında Rusya'nın çeşitli bölgelerindeki illegal gruplarla suça karışmışlar için af ilan edildi.

Rus meclisi, 2010 yılında, İkinci Dünya Savaşı'na katılmış ve daha sonra suç işleyerek hapse düşmüş olanlar için af çıkardı. Bu afla 200-250 kişi özgürlüğüne kavuştu. Son olarak Rusya meclisi 2 Haziran 2013'de girişimciler ve işadamları için ekonomik af kararı aldı. Bu kapsamda, kredi borcundan, vergi kaçırmaktan, belge sahteciliğinden, patent ve telif haklarından ceza alan 780 kişi serbest bırakıldı. Putin'in son affından ise yaklaşık 25 bin kişinin yararlanacağı tahmin ediliyor.