Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), Kasım ayında bir önceki aya göre değişiklik göstermeyerek, enflasyonun Fed'in hedefine doğru yetersiz bir gelişim gösterdiğini ortaya koydu.

ABD'de TÜFE, Kasım'da değişiklik göstermezken, bir önceki ayda yüzde 0.1 gerilemişti. Bloomberg anketine katılan 83 ekonomistin tahmin medyanı endekste yüzde 0.1'lik yükseliş olacağı yönündeydi. Gıda ve akaryakıtın dahil edilmediği çekirdek TÜFE ise yüzde 0.2 artış gösterdi.

American Eagle Outfitters Inc., para sıkıntısı çeken Amerikalı vatandaşların dikkatini çekmek için daha fazla indirime giden perakendecilere katılırken, kısıtlı maliyet baskısına dikkat çekti. Fed politika yapıcıları bugün iki gün sürecek olan Aralık ayı toplantısına başlayarak, enflasyonun görünümü ve ekonominin aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alım programını azaltmaya yetecek kadar güçlü olup olmadığını tartışacaklar.

New York'ta bulunan Credit Agricle CIB, Kuzey Amerika şef ekonomisti Michael Carey, "Bir süredir gördüklerimizin aynısı; enflasyon Fed'in olmasını istediği yerin altında duruyor. Sonuç olarak, tahvil alımlarının azaltılması ihtimali gelecek yıl için daha fazla, bu da emtialara biraz baskı yapabilir ve fiyatları artırabilir" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.1'lik düşüş ve yüzde 0.2 artış arasında değişiklik gösterdi. Ekonomistler çekirdek endeks için ise yüzde 0.1'lik artış öngörmüştü.