Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

GSM şirketi Vodafone ABD piyasasından çıkmasının ardından gelişmiş ülkelere yatırımlarını artırma kararı aldı. Ancak aralarında Türkiye'nin de olduğu gelişmekte olan ülkeler ise 7 milyar Sterlin'lik yatırım pastasından sadece 1.5 milyar sterlin alabilecek.

İngiliz cep telefonu şirketi Vodafone, Amerikan Verizon Wireless'taki yüzde 45 hissesini şirketin ana hissedarı Verizon Communications'a 130 milyar dolara satmasının ardından rotasını gelişmiş ülkelere çevirdi.

Gelirlerinde yaşadığı rekor seviyedeki düşüşleri tersine çevirmeye çalışan Vodafone, altyapı'ya 7 milyar sterlin harcayacak.
 
Ancak yatırımlarının büyük bir kısmını gelişmiş ülkelere ayıran Vodafone, Avrupa'daki altyapı yatırımları için 3 milyar sterlinlik bir bütçe ayırırken, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımlara sadece 1.5 milyar sterlin ayırdı.

Regülasyonlar, fiyat indirimleri ve artan rekabette zorlanan Vodafone'un İtalya, İspanya, Almanya, İngiltere ve Türkiye'de ikinci çeyrekte organik servis gelirleri yüzde 4.9 ile beklentilerin de altında geriledi.

Vodafone'un 2013 yılının ilk çeyreğinde de organik servis gelirleri yüzde 3.5 gerilemişti.

Vodafone'un üçüncü çeyrekte organik servis hizmetleri gelirlerinin en çok gerilediği bölgeler arasında yüzde 15.5 kayıpla Güney Avrupa geliyor.

Doğu ve Orta Avrupa'daki kayıp ise yüzde 4.9 oldu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de Vodafone'un 2014 performansı için karamsar bir tablo çizdi. Moody's, 2014'te de faaliyet marjları dengelense dahi gelirlerdeki düşüşün 5'inci yılında da sürebileceğini öngördü.

Gelişmiş ülkelere odaklanan Vodafone'un Türkiye'deki yatırımları da son dönemde düşüş gösteriyor.

BTK'nın Eylül sonu itibariyle yayınladığı telekom sektörü raporuna göre 2013'ün ilk çeyreğinde 228 milyon TL yatırım yapan Vodafone'un 2. çeyrekteki yatırımı 103 milyon TL'ye gerilerken 3. çeyrekte 131.8 milyon TL olarak gerçekleşti.

Aynı dönemde Turkcell ve Avea'nın ise yatırımları arttı.

Turkcell bu yılın ilk çeyreğinde 117 milyon TL yatırım yaparken 2. çeyrekte 208 milyon TL ve 3. çeyrekte de 232 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdi.

BTK verilerine göre Türk Telekom şirketi 2012 yılına dair net kar değer tablosunda 2.99 milyar TL kar ederken, Turkcell'in 2.4 milyar TL'lik bir karı göze çarpıyor.

Vodafone'un 91 milyon TL'lik zararı dikkat çekerken, Avea ise 752.5 milyon TL'lik bir zarar yazmış durumda.