Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD'de TÜFE değişiklik göstermedi

ABD'de tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), Kasım ayında bir önceki aya göre değişiklik göstermeyerek, enflasyonun Fed'in hedefine doğru yetersiz bir gelişim gösterdiğini ortaya koydu.

ABD'de TÜFE, Kasım'da değişiklik göstermezken, bir önceki ayda yüzde 0.1 gerilemişti. Bloomberg anketine katılan 83 ekonomistin tahmin medyanı endekste yüzde 0.1'lik yükseliş olacağı yönündeydi. Gıda ve akaryakıtın dahil edilmediği çekirdek TÜFE ise yüzde 0.2 artış gösterdi.

-Bernanke: Sistemdeki kalıcı düzelme güven ile olur

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, merkez bankalarının görevinin 100 yıl öncesiyle aynı olduğunu ancak ellerindeki araçların çok daha çeşitlendiğini ve geliştiğini belirtti.

Fed Başkanı Bernanke, Federal Rezerve Kanunu'nun kabul edilişinin 100. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, merkez bankalarının finansal sisteme likidite sağlama, fiyat istikrarını koruma ve ekonomik toparlanmaya destek olma görevlerinin bugün de devam ettiğini ancak ellerinde bulunan ve geçmişe kıyasla çok daha gelişmiş metodlar sayesinde bu görevlerini daha önce görülmemiş boyutta yapabildiklerini ifade etti.

-Almanya'da yatırımcı güveni 7 yılın zirvesinde

Almanya'da yatırımcı güveni Aralık ayında beşinci ay üst üste yükseldi ve yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Bu durum, Avrupa2nın en büyük ekonomisindeki toparlanmanın güç kazanmakta olduğunu işaret ediyor.

Mannheim'daki ZEW Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin açıkladığı ve önümüzdeki altı aydaki ekonomik gelişmeleri tahmin etmeyi amaçlayan, yatırımcı ve analist beklentileri endeksi, Aralık ayında, Kasım ayındaki seviyesi olan 54.6'dan 62.0 seviyesine sıçradı. Bu Nisan 2006'dan bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Bloomberg'in anketine katılan 35 ekonomistin tümünün tahminleri açıklanan verinin altında kaldı. Bu tahminlerin medyanına göre, yatırımcı güveni endeksinin 55 seviyesine çıkması bekleniyordu.

-Barclays: Emtiadan çıkışlar rekora gidiyor

Barclays Plc'ye göre, bazı yatırımcıların geleneksel güvenli varlık olarak gördükleri altına güvenlerini kaybetmeleri sonrasında exchange-traded fonlarındaki (ETF) geri çekilmenin etkisiyle, emtia yatırımlarından çıkışlar rekor düzeye doğru ilerliyor.

Yönetilen varlıklar, Barclays'ın yayımladığı bir rapora göre, geçtiğimiz ay itibariyle bu yıl içerisinde 88 milyar dolar geriledi. Net çıkış 36.3 milyar dolara ulaşarak rekor düzeyde düşüşe hazırlanıyor. Değerli metallere yapılan yatırımlar ise 2012'den bu yana yüzde 40 gerileyerek 119 milyar dolara düştü.

-ABD hisseleri Fed öncesi geriledi

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin dünkü yükselişinin ardından, bugün başlayan ve iki gün sürecek olan Fed toplantısından çıkacak sonuçları beklerken geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek New York saati ile 13:44'te 1,781.14 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 21.20 puan, yani yüzde 0.1 kayıpla 15,863.37 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalama ile aynı seviyelerde seyretti.

-Avrupa hisseleri Fed öncesi geriledi

Avrupa hisseleri, yatırımcılar Fed toplantısının sonuçlarını beklerken iki ayın en büyük rallisinin ardından düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 düşüşle günü 311.31 puandan tamamladı. Gösterge endeks, Euro Bölgesi'nden dün gelen verilerle yüzde 1.3 artmıştı. Tahminlerin üstünde iyi gelen ABD ekonomik verilerinin Fed'i teşvik azaltımına iteceği düşüncesiyle endeks, Aralık'ta yüzde 4.3 kayıp yaşadı.

-Altın TÜFE ile düşüşü hızlandırdı

Altın New York'ta, bugün açıklanan Kasım ayı tüketici fiyatları verisi sonrasında, son üç seansta ilk kez düştü. Gümüş de hızlı değer kaybetti.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.2 düşerek, New York saati ile 11:06'da, ons başına 1,229.40 dolara indi. Altın son iki işlem günnüde yüzde 1.6 tırmanmıştı.

-Dolar yen karşısında 5 yılın zirvesine yakın

Dolar, Fed'in bugün iki gün sürecek olan toplantıya başlaması ve toplantı sonunda parasal genişlemenin azaltılması kararının çıkabilecek olmasıyla, yen karşısında beş yılın zirvesine yakın bir seviyeden işlem görüyor.

Dolar yen karşısında yüzde 0.1 gerileyerek New York saati ile 10:26'da 102.89 yen olurken, 13 Aralık'ta 103.92 ile Ekim 2008'den bu yana en güçlü seviyeye dokunmuştu. Dolar euro karşısında ise yüzde 0.2 prim yaptım ve 1.3736 dolar seviyesinde. Euro yen karşısında yüzde 0.3 gerileyerek 141.32 yenden işlem görüyor.

-Petrol fiyatları düşüyor

Şubat vadeli Brent kontratının varil fiyatı, 89 sent kadar düşerek Londra merkezli ICE Futures Europe'da 108.52 doları gördü. Ocak vadeli kontrat dün 1.64 dolar artışla 110.47 doları bulmasının ardından gerilemişti. Tüm vadelilerin işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 29 altında seyretti.

Brent petrol ile WTI arasındaki fark 11.24 dolar oldu. Fark dün 6 Aralık'tan beri en büyük kapanış farkı olan 13.12 dolar olarak kaydedilmişti.

19 Aralık vadeli WTI kontratı 47 sent düşüşle Nymex'te 97.01 dolara geriledi ve Londra saatiyle 13:15'te 97.22 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 88 sent artmıştı.